Втілення в життя нових положень Конституції України, «що проводиться хаотично і безсистемно», поставлено в один ряд з іншими новими викликами й небезпеками для національної безпеки нашої держави. Таку думку висловив колишній секретар РНБО, а нині голова парламентського Комітету з питань національної безпеки та оборони Анатолій КІнах, відкриваючи комітетські слухання на тему «Стратегія національної безпеки України».

На слуханнях за участю представників різних гілок державної влади, а насамперед високопосадовців з силових структур, фахівців провідних науково-дослідних та аналітичних центрів обговорювали підготовлений робочою групою відповідно до Закону України «Про основи національної безпеки України» проект Стратегії національної безпеки.

Учасники слухань, як повідомляє Інформуправління ВР, погодилися з тим, що запропонований до обговорення документ передбачає сукупні політичні дії в галузі безпеки та оборони, визначає державну систему військово-політичних ідей, поглядів і практичних заходів, загальну спрямованість політичної діяльності держави, форми і способи її ведення.

Підкреслювали і той факт, що наша держава також виходить із неминучого значення основних принципів і норм міжнародного права, зберігає при цьому статус неядерної держави. Україна хоче бачити своїми партнерами всі держави, чия політика не суперечить Статутові ООН і не посягає на національні інтереси чи безпеку України. Відвертати, локалізовувати й нейтралізовувати воєнні загрози і небезпеку на регіональному й глобальному рівнях воліє насамперед політико-дипломатичними та іншими невоєнними засобами.

Сам проект, на думку багатьох промовців, також потребує доопрацювання. З одного боку, він не повинен стати догмою, має бути мобільним, вчасно реагувати на всі зміни у світі і всередині держави. Наголошувалося на потребі вдосконалення механізмів реалізації Стратегії, організаційно-управлінських механізмів, ресурсного забезпечення й удосконалення громадського контролю над системою національної безпеки. З другого — документ має передбачити стратегію нацбезпеки не на п’ятирічний термін, тобто до 2010 року, а щонайменше на десятиліття.

Загалом, зауважаючи на відповідності документа інтересам України, учасники слухань визнали за доцільне звернутися до глави держави з пропозицією невідкладно доручити відповідним органам державної влади, провідним науковим закладам, науково-дослідним та аналітичним центрам України доопрацювати проект Стратегії національної безпеки з урахуванням зауважень і пропозицій, висловлених учасниками слухань. Щоб затвердити Стратегію найближчим часом.