Ми поставили у залежність один від одного постачальників і споживачів послуг. Так прокоментував успіхи у реформуванні житлово-комунального господарства міський голова Котовська Анатолій Іванов. Учора це містечко в Одеській області гостинно прийняло учасників всеукраїнського семінару з питань реформування ЖКГ. Сюди з’їхалися, щоб оцінити досвід місцевої громади, представники міст з населенням від 20 до 100 тисяч жителів. У семінарі взяв участь Голова Верховної Ради України Олександр Мороз.

Нині у Котовську діє 13 житлово-комунальних підприємств. Завдяки конкуренції значно підвищилася якість послуг, а платежі за них сягли 92 відсотків. Хоча ще шість років тому ситуація була така само, як і в решті українських міст і містечок — тотальні неплатежі і неповоротке міське комунальне господарство. Котовці водночас запроваджували енергозберігаючі технології і збирали платежі за послуги, у тому числі за воду, встановлюючи індивідуальні лічильники.

Не дивно, що сьогодні середньомісячна зарплата у Котовську становить 1100 грн., а половина населення трудиться у комунальній сфері. У місті діють соціальні центри реабілітації дітей-інвалідів, людей похилого віку, закінчується впорядкування міського соціального гуртожитку на 20 осіб для випускників місцевої школи-інтернату.

І ще один факт. На міський баланс фактично безболісно було прийнято 84 житлові будинки колишнього військового містечка.

Саме тому досвід місцевої громади є дуже корисним і потрібним для всієї країни. На цьому наголосив у своєму виступі Голова Верховної Ради України Олександр Мороз. Особливо з погляду на майбутнє підвищення цін на природний газ, а відтак, і збільшення тарифів.

Водночас глава парламенту пообіцяв учасникам семінару зробити все для законодавчого забезпечення прав місцевого самоврядування, зокрема, достойний рівень фінансування потреб громади.

У свою чергу, віце-прем’єр-міністр Володимир Рибак висловив сподівання, що досвід котовців стане надбанням усіх самоврядних громад. На його думку, лише громада може бути справжнім господарем.