Значні грошові подарунки вручать лауреатам нової літературної премії «Нестора Літописця» від часопису «Київська Русь». 20 тисяч гривень одержить автор видання, яке експерти визнають найцікавішим твором сучасності, по 10 тисяч — журналіст, який упродовж останнього року найпильніше тримав руку на пульсі життя вітчизняної книги, та автор найкращої публікації у виданні «Київська Русь». У такий спосіб планується хоч якось підтримати вітчизняних літописців. Нагородження відбудеться 9 листопада, коли у нашій країні відзначають День української писемності та мови.

Дійство проходитиме в рамках київського міжнародного книжкового ярмарку «Медвін: Книжковий світ-2006», який цьогоріч проводитимуть уже вдев’яте. Свої видання в Києві представлять учасники з Росії, Польщі, Білорусі, Великобританії, України. Захід, як зазначають організатори, комерційний, однак прибутковим його назвати важко.

Питання української книги вже тривалий час порушується у багатьох ЗМІ, проте й надалі воно залишається невирішеним. Як зазначив днями на прес-конференції у Києві Олександр Афонін, президент Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, за цей рік у нашій країні російською мовою видано 12 мільйонів 200 тисяч книжок, українською — 16 мільйонів 800 тисяч. Цифри не надто різняться, проте значна частина останніх припадає на підручники та посібники, призначені для досить вузького кола читачів. А є ще дитяча, науково-популярна, мистецька, технічна література, видання класиків та сучасних письменників. Отож, якщо держава не в змозі подбати про власну книгу, за цю справу вже беруться святі.