Шановний Вікторе Федоровичу!

Звернутися до Вас змушені у зв’язку з ситуацією, що склалася на Державному підприємстві «Нікопольський трубний завод».

Підприємство ДП «Нікопольський трубний завод» — єдине в СНД, яке може виробляти якісну високотехнологічну прецизійну трубну продукцію для авіакосмічної, енергетичної та інших галузей народного господарства України і віднесене до категорії підприємств, що мають стратегічне значення для безпеки і економіки держави.

З часу його створення в 2003 році підприємство, не маючи на те жодних підстав, «заробило» заборгованість перед бюджетом на суму 720 тис. грн. Через відсутність державного замовлення і оборотних коштів підприємство змушене працювати на давальницькій сировині. Квоти на трубну продукцію безпідставно передавали іншим підприємствам, які не могли їх освоїти в повному обсязі. Сформувати оборотні кошти за рахунок кредитів комерційних банків практично неможливо.

Поява окремих «інвесторів» на підприємстві, без жодного контролю з боку державних органів, призвела до того, що в даний час кредиторська заборгованість (30 млн. грн.) у п’ять разів перевищує дебіторську (6 млн. грн.).

На сьогодні не запрацювала жодна з задекларованих державних програм, таких, як «Титан України», «Цирконій України», програма зі створення в Україні замкнутого ядерного циклу і т. ін., де мало бути задіяне ДП «НТЗ».

Замість ефективної допомоги з боку державних органів підприємству досаждають усілякі комісії, зростають штрафні санкції. Керівництву погрожують закриттям рахунків, відключенням від усіх видів енергопостачання. Остання з комісій, що працювала на підприємстві, — Національного космічного агентства України — дійшла висновку: «підприємство є інвестиційно непривабливим», і нічого не запропонувала для виходу з кризи.

Повна ліквідація заводу призведе до того, що потреби держави у продукції заводу доведеться задовольняти за рахунок імпорту, підтримувати виробників в інших країнах, а більш як шістсот висококваліфікованих працівників ДП «НТЗ» поповнять лави безробітних.

Унікальне устаткування підприємства збережено завдяки трудовому колективу, якому вже чотири місяці не виплачується заробітна плата, зростає заборгованість до Пенсійного фонду. На 01.09.2006 р. заборгованість у заробітній платі становить 1357 тис. грн. Ставки і тарифи трудівників не відповідають Галузевій і Генеральній угодам і значно нижчі за соціальні гарантії, встановлені державою (розрахунок тарифів проведений до мінімальної зарплати 237 грн., а середня зарплата по заводу становить 700 грн.). В умовах значного зростання споживчих цін і тарифів трудівники заводу не можуть забезпечити свої сім’ї найнеобхіднішим і готові до найрішучіших дій для захисту своїх конституційних прав.

На нашу думку, розв’язанню проблем підприємства, його трудового колективу може допомогти рішуче втручання уряду, надання держзамовлення, податкового кредиту, створення господарського товариства на його базі і негайне залучення інвестицій.

Розраховуємо на об’єктивний розгляд нашого звернення, взаєморозуміння і підтримку трудового колективу ДП «Нікопольський трубний завод».

За дорученням президії — Василь ШЕВЧЕНКО,голова Дніпропетровського обкому профспілки робітників металургійної і гірничодобувної промисловості України.