Ранкове засідання 10 жовтня

Виконання Національної програми професійної реабілітації та зайнятості осіб з обмеженими фізичними можливостями така тема першого дня уряду у Верховній Раді п’ятого скликання. З інформацією виступив міністр праці та соціальної політики Михайло Папієв. Позицію народних депутатів висловив Валерій Сушкевич.

М. Папієв зауважив, що кількість людей з фізичними вадами у 2001 році, коли почала діяти програма, становила більш як 2,5 млн. громадян. За час дії програми прийнято і Закон «Про реабілітацію інвалідів в Україні». А кількість студентів з фізичними обмеженнями у вищих навчальних закладах зросла вдвічі і становила 9,1 тисячі осіб. У відкритому міжнародному університеті «Україна», який має 26 територіальних підрозділів, навчається 1850 студентів з інвалідністю.

У навчально-виховних закладах Міністерства праці проходять курс навчання півтори тисячі інвалідів, а в системі професійно-технічної освіти здобувають знання 4,4 тисячі учнів з обмеженими можливостями.

За час дії програми кількість робочих місць для інвалідів зросла в 3,7 разу. Виділяються значні кошти на технічне переоснащення і фінансування статутної діяльності підприємств, громадських організацій інвалідів.

На думку Михайла Папієва, національну програму за п’ять років виконано на 90 відсотків.

Однак цього замало, переконаний голова Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Петро Цибенко. Він зазначив, що потрібно прийняти нову програму на 2007—2011 роки. Окрім того, Петро Цибенко наголосив на необхідності вдосконалення законодавчого поля.

Водночас з боку народних депутатів, які виступали в обговоренні інформації, лунала і критика на адресу урядовців. Зокрема, Валерій Сушкевич (фракція БЮТ) звернув увагу на те, що проект державного бюджету передбачає обмеження пенсійних виплат особам, які продовжують працювати. Отже, під дію цього положення потрапляють майже 360 тисяч інвалідів.

На недостатнє фінансування для розв’язання проблем осіб з обмеженими фізичними можливостями з боку держави звернув увагу і Василь Богачук (фракція Соціалістичної партії України).

А представник фракції Партії регіонів Василь Хара розкритикував діяльність фонду соціального захисту інвалідів, який, на його думку, недостатньо опікується працевлаштуванням громадян з обмеженими можливостями.

Усі парламентарії у виступах висловлювали переконання: бар’єрів у суспільстві для громадян різних категорій не повинно бути. А тому держава має створювати умови для повноцінного розвитку і трудової діяльності усіх співвітчизників.

На початку сесійного засідання народні депутати привітали свого колегу Олександра Омельченка з днем народження.