Учора у світі відзначався День психічного здоров’я.

За оцінкам ВООЗ, на планеті живе більш як 450 мільйонів людей, що страждають на психічні захворювання. За офіційними даними, в Україні громадян із психічними діагнозами — 1 млн. 200 тисяч. Але це тільки ті, хто звернувся по допомогу до фахівців.

У радянські часи психіатрія була засекреченою областю медицини, знаряддям політичних репресій. Зараз психічне нездоров’я зв’язане з хворобою, а не з політичними переконаннями, стверджує секретар Асоціації психіатрів України, правозахисник Семен Глузман. Не та вже і сама психіатрія. Раніше люди скаржилися на примусову госпіталізацію. Тепер навпаки. Виникають проблеми з влаштуванням хворого в стаціонар. Ніхто не має права змусити здорову людину звернутися до психіатра.

— Але з’явився новий чинник у психіатрії. Великі гроші. Це зв’язано з квартирами психічно хворих, з їхнім майном. І хабарами психіатрам, які дають родичі, — каже правозахисник Глузман.

Носій психіатричного діагнозу нічим не відрізняється у своїх правах від здорових громадян. Визнати його недієздатним може тільки суд з подачі психіатра. Щоправда, психічно хворим заборонено водити машину, мати зброю, служити в армії. І санаторіїв для них не передбачено.