Висока оцінка

14—15 жовтня у Кишиневі відбудеться засідання Парламентської асамблеї ГУАМ. Про це йшлося на зустрічі Голови Верховної Ради України Олександра Мороза і Надзвичайного та Повноважного Посла Республіки Молдова Михайла Лаура. Глава парламенту, зокрема, наголосив на тому, що делегацію українських законодавців очолить Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк.

Михайло Лаур високо оцінив позицію України стосовно ситуації в Придністров’ї. Він повідомив, що наступного тижня в Одесі пройде черговий раунд переговорів у форматі «5+1» з вирішення Придністровської проблеми.

Голова Верховної Ради Олександр Мороз у свою чергу наголосив: «Україна займає зважену позицію, яка цілком відповідає міжнародним принципам і нормам міжнародного права». Олександр Мороз закликав продовжити переговорний процес для врегулювання проблеми із залученням європейських інституцій, зокрема ОБСЄ.

Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Молдова вважає, що нині потрібно повернутися до виконання Стамбульських угод 1999 року. Він підкреслив, що Молдова згодна надати Придністров’ю широку автономію і дотримуватися цих принципів.

Сторони обговорили також принципи міжпарламентської співпраці.

Освоювати ринки спільними зусиллями

Товарообіг між Україною і Казахстаном перевищив один мільярд доларів. За попередніми оцінками, цього року він зросте ще майже на 600 мільйонів. На цьому наголосив Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Казахстан Амангельди Жумабаєв на зустрічі з Головою Верховної Ради України Олександром Морозом.

Україна постачає до Середньої Азії продукцію машинобудування та обладнання для нафтогазової галузі, а Казахстан — мінеральні добрива.

Амангельди Жумабаєв висловив переконання, що «спільно освоюючи ринок Казахстану, можна і треба спільно освоювати ринки центральноазіатських країн та Китаю». У свою чергу, Казахстан, за словами посла, зацікавлений у спільному з Україною освоєнні європейського ринку.

Голова Верховної Ради Олександр Мороз відзначив великий потенціал у співробітництві двох країн. І зауважив, що найближчим часом в єдиному законодавчому органі України буде створена парламентська група дружби.

Олександр Мороз розповів на прохання співрозмовника про хід підготовки України до вступу до Світової організації торгівлі. Зокрема, він сказав, що 18 жовтня відбудуться парламентські слухання з цього питання, оскільки ще треба прийняти 21 закон.

У свою чергу, Посол Республіки Казахстан висловив зацікавленість своєї країни у вступі до цієї організації.