Сьогодні минає десять днів з початку політичної голодовки в Харкові під дверима кабінету керівника обласної державної адміністрації з вимогою виконання Конституції країни найвищими посадовими особами держави та Харківської області — Президентом України В. Ющенком і головою облдержадміністрації А. Аваковим.

Чотири місяці тому депутати облради висловили недовіру голові держадміністрації більш ніж двома третинами голосів. Але Президент країни ігнорує Конституцію: не усуває з посади найвищого в регіоні чиновника, як того вимагає Основний Закон. Чотири місяці справа за позовом А. Авакова про нібито незаконність ухвалення рішення депутатами розглядається в суді, однак і досі нема ніякої ясності про терміни винесення вердикту. Зверніть увагу, йдеться не про складну карну чи господарську справу, в якій десятки томів, а про дуже просту процедуру голосування, де першорядне значення має результат, а не можливі незначні порушення форми голосування окремими депутатами.

Напередодні голодовку депутатів місцевих рад було припинено загальним рішенням учасників акції протесту і групи депутатів Верховної Ради від Партії регіонів, що прибула до Харкова для ретельнішого вивчення політичної проблеми. Переговори з А. Аваковим закінчилися безрезультатно. Арсен Борисович заявив, що нерви в нього міцні й голодовками його не проймеш. Народні депутати не стали ризикувати здоров’ям колег, а заодно й убезпечили свою політичну силу від можливого звинувачення в тискові на суд. Коротше, побалакали. Однак учасники голодовки на момент передачі цього матеріалу в номер заявили кореспондентові «Голосу України», що коли найближчим часом закон не візьме гору над особистими амбіціями державних мужів, вони відновлять свою акцію, тепер уже під стінами резиденції Президента України.

Водночас до Харкова прибула група середніх і дрібних чиновників зі столичних міністерств і відомств. Завдання в неї — вивчити політичну, економічну та соціальну обстановку в області й підготувати «нагору» відповідний документ. Дивно, але цю солідну компанію з двох з половиною десятків фахівців у великому науковому та промисловому регіоні очолює спец Міністерства культури й туризму.

Очевидно, що домінуюча в обласній раді Партія регіонів не відступить від свого рішення. І всілякі політичні та юридичні ходи їхніх опонентів, що сьогодні сидять у місцевій державній владі, тільки применшують і без того незначну їхню політичну вагу. Ну як, наприклад, ставитися до слів А. Авакова, сказаних ним на зустрічі з народними депутатами, що він залишить крісло тільки в разі повторного голосування з цього питання? Нема сумніву, що результат цього голосування буде той самий, якщо не ще разючіший для нього. Але чи не схоже це на бажання переграти матч, коли чемпіон уже відомий?

Зволікання з вирішенням проблеми політичного протистояння в області з тримільйонним населенням небезпечне ще й тим, що напередодні бюджетного процесу депутати облради говорять уже про те, що він, можливо, буде зірваний, через те що в області, як і раніше, біля керма перебуває політична сила, якій висловили довіру лише трохи більше п’яти відсотків виборців. І в той же час підкреслюють, що ця команда, яка сьогодні так багато розмірковує про політичні мотиви, свого часу, прийшовши до влади, звільнила не тільки главу облдержадміністрації, а й керівників та їхніх заступників усіх 27 районів області, адміністраторів десятків організацій і відомств, зовсім не вникаючи в результати їхньої роботи.

І останнє. Можливо, конфлікт було б давно вичерпано, та є в ньому одна пікантна обставина. Права рука в Арсена Борисовича — молодий чоловік з дуже відомим у країні прізвищем Ющенко.

Харків.