Голова Комітету з питань науки та освіти Катерина Самойлик зустрілася з Президентом міжнародної організації «Комітет з даних для науки та технології» (CODATA) Шуіші Івата.

У бесіді взяв участь, зокрема, академік НАН України Михайло Згуровський, який представляє нашу країну в цій організації. Йшлося про розвиток інформаційного суспільства, проблеми збирання, збереження та поширення даних за різними напрямами знань, що будуть представлені на ХХ Міжнародній конференції CODATA в Пекіні 23—25 жовтня цього року.

На ній, до речі, мають остаточно визначитися щодо проведення наступного, XXІ форуму в 2008 році в Києві. Це стане свідченням визнання нашої країни світовою науковою спільнотою і сприятиме інтегруванню України до всесвітнього інформаційного простору, зазначалося на зустрічі в парламентському комітеті.

Пан Шуіші Івата зазначив, що CODATA прагне зробити інформацію (скажімо, про вплив радіації на організм) максимально доступною для світової громадськості. Японія, його батьківщина, яка постраждала, як і Україна, від радіаційної атаки, має багато напрацювань, досвіду, які слід оприлюднити.

Довідка «Голосу України».

CODATA — міждисциплінарний науковий комітет Міжнародної ради з науки (ІCSU), який засновано 1966 року. Він забезпечує доступ учених та інженерів до міжнародних баз даних з метою підвищення їхньої інформованості, надання можливостей до прямої співпраці та здобуття нових знань.

ІCSU — неурядова організація, створена в 1932 році. До неї входять 107 національних об’єднань науковців та 29 міжнародних наукових організацій.

Національна академія наук України — член ІCSU та CODATA.