Молоде шахтарське селище Степногірськ стало містечком-привидом. Після того, як на початку дев’яностих років закрили Таврійський гірничо-збагачувальний комбінат. І хоч Україні вкрай потрібна марганцева руда, відродити ТГЗК ніяк не можуть. Шахта затоплена, а інвестиційні проекти, котрі б забезпечили робочими місцями жителів багатостраждального селища, поки що утопічні.

Запорізькій області подолати наслідки цієї соціальної катастрофи також нелегко. Обіцянок щодо її подолання було багато, однак за десятиліття так і не вдалося довести до Степногірська ні газопровід, ні дніпровську воду. А без цього жоден інвестор сюди не прийде. Втративши всяку надію, люди почали масово виїжджати звідси. Залишилися переважно малі та старі. Враження осиротілого селища підсилює скелет понівеченої комбінатівської котельні, збудованої на белебні неподалік автотраси Харків — Сімферополь.

Для корінних степногірців вона мовби невигойна рана. Кілька років їхні оселі обігрівала стара котельня, котру вдалося так-сяк підремонтувати. Коли вона вичерпала ресурс, селище намагалися підключити до котельні з сусіднього Оріхівського району, але вандали викрали труби і минулу зиму загартовані шахтарські сім’ї зустріли, як блокадні ленінградці. А посеред зими вийшов з ладу ще й каналізаційний колектор. Добре, хоч відчутних збоїв у подачі електроенергії не було.

Та наступає нова зима. Затяжну проблему розглядали на кількох сесіях обласної ради і на нарадах в облдержадміністрації, але відновлювальних робіт ніяк не могли розпочати через брак коштів. Коли стало зрозуміло, що субвенції з державного бюджету не буде, з обласного бюджету виділили на підготовку об’єктів житлово-комунального господарства селища 1 мільйон 559 тисяч гривень. Нині роботи тут ідуть повним ходом. Особливо посприяли цьому Степногірська селищна рада та Василівська райдержадміністрація, котрі заздалегідь замовили проектно-кошторисну документацію і визначили обсяги виконання та фінансування робіт. Не підвели й підрядники, котрі приступили до реконструкції та капітальних ремонтів будівель, електромережі, водоводу й каналізаційної системи селища під чесне слово голови облради Олександра Нефьодова.

У степногірців з’явилася надія на відродження селища. За словами голови райдержадміністрації Василя Варецького, всі роботи мають завершити до 15 листопада. Вже вкладено понад вісімсот метрів металопластикових труб у водовід, замінено 90 відсотків електрокабельних вводів у житлові будинки, у чотирьох із 21 багатоповерхівок утеплено цокольні частини, розпочалася реконструкція каналізаційного колектора. Соціальне напруження в містечку спадає, але говорити про повне розв’язання тутешніх комунальних проблем ще рано. Адже обігрівання житла електрокамінами і цієї зими буде обтяжливим для населення.

Запорізька область.