Учора все світове поштове співтовариство відзначало День пошти, який святкується щороку на честь укладення 9 жовтня 1874 року Бернської угоди, котра заснувала Всесвітній поштовий союз зі штаб-квартирою в столиці Швейцарської Конфедерації Берні.

В Україні, яка ввійшла до складу цього союзу 1947 року, як і в усіх країнах — членах ВПС (а їх 191), проводиться низка заходів з нагоди цієї події: ярмарки, конкурси, виставки, бесіди та лекції. У ході їх наші громадяни матимуть можливість детальніше ознайомитися з діяльністю та завданнями союзу. Поштовики ще раз привернуть увагу своїх споживачів до існуючих послуг і нерозв’язаних проблем галузі.

Про роботу союзу, цієї найбільшої в світі мережі доставки, який є спеціалізованим агентством ООН, свідчать такі цифри. Щорічно 5 млн. його працівників обробляють і доставляють майже 430 млрд. внутрішніх поштових відправлень, майже 6 млрд. міжнародних відправлень, понад 5,4 млрд. простих посилок.

Щорічно Всесвітній день пошти проводиться під різними гаслами, цьогорічний найменовано «Всесвітня поштова мережа: для всіх і в кожному місці». Триває, зокрема, традиційний захід — Міжнародний тиждень листа, який розпочався 8-го і закінчиться 14 жовтня.

6—10 жовтня в Донецьку відбулася X Національна філателістична виставка «Укрфілексп—2006». Учора в Україні в рамках міжнародного конкурсу під егідою ВПС та ЮНЕСКО розпочався національний молодіжний конкурс творів епістолярного жанру «Допоможіть мені вижити!» — про загрозу життю через зміну клімату та інших небезпечних природних катаклізмів.

А завтра, 11 жовтня, повідомляє прес-служба Укрпошти, в усіх об’єктах поштового зв’язку пройдуть Дні відчинених дверей. За номерами телефонів, котрі будуть зазначені в оголошеннях, кожен охочий зможе поспілкуватися з провідними спеціалістами галузі. Громадяни зможуть висловити свої пропозиції, зауваження щодо поліпшення роботи української пошти, якості обслуговування клієнтів, отримати роз’яснення фахівців з питань, пов’язаних з наданням тих чи тих послуг, тощо.

Крім цього, до 14 жовтня в кількох містах України погашатимуться поштові марки спеціальними поштовими штемпелями «Міжнародний тиждень листа» і «Всесвітній день пошти».

З нагоди свята поштовиків виготовлено художній маркований конверт «Міжнародний тиждень листа» з малюнком дев’ятирічного Артема Прудникова.

Від редакції. Газета «Голос України» вітає всіх працівників Укрпошти з Міжнародним днем пошти. Щастя, здоров’я й успіхів вам, любі друзі, у вашій нелегкій роботі!