Закордонні пошуки правди

Підкажіть, будь ласка, адресу Європейського суду.

Любов БОНДАР.

Біляївка

Біляївського району

Одеської області.

Відповідає юрист «Голосу України» Наталія ГЕЛЕТКО:

— Адреса Європейського суду з прав людини така: European Court of Human Rіghts Councіl of Europe 67075 Strasbourg-Cedex France.

Водночас хочемо звернути вашу увагу на те, що під час звернення до суду необхідно дотриматися кількох основних вимог. По-перше, мають бути порушені права, зазначені у конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, і порушити їх має саме держава Україна. По-друге, необхідно використати всі національні засоби захисту. При цьому між остаточним рішенням в Україні та зверненням до Європейського суду має пройти не більше шести місяців. За загальним правилом це шлях від районного суду до Верховного Суду України (хоча деякі спеціалісти рекомендують брати за точку відліку рішення апеляційної інстанції). Однак у кожному випадку необхідно виходити з обставин кожної окремої справи. Для прикладу, у деяких з них можна звернутися до Європейського суду, маючи на руках рішення районного суду, або коли у заявника є підстави вважати, що розгляд в Україні не дасть жодного результату і про це відомо з самого початку.

Крім того, майте на увазі, що суд не розглядає заяву, якщо вона є анонімною або за своєю суттю є ідентичною до заяви, що вже розглянута судом чи була подана на розгляд до іншого міжнародного органу розслідування чи врегулювання, і якщо вона не містить нових фактів у справі.