ЗАЯВА

депутатської фракції «Наша Україна» про перехід в опозицію

Співвітчизники!

«Наша Україна» заявляє, що переговорний процес про створення коаліції національної єдності було зруйновано внаслідок свідомих деструктивних дій Партії регіонів та її політичного сателіта — комуністів.

Будучи щирими прибічниками доктрини національного єднання, «Наша Україна» підписала Меморандум про наміри створення коаліції національної єдності з Партією регіонів та Соціалістичною партією. Під час переговорного процесу ми відстоювали положення Універсалу національної єдності та наполягали на їх повному включенні до тексту коаліційної угоди. Ми і сьогодні стоїмо на цих позиціях.

Однак для інших учасників переговорів, а головне —для Партії регіонів, універсал був лише зручною ширмою. Одразу після підписання універсалу цей документ почали піддавати ревізії, постійно і систематично порушувати представники так званої «антикризової коаліції» на чолі з Партією регіонів. З перших днів роботи нинішнього складу уряду почали надходити тривожні для нас і українського суспільства сигнали. Після антинатовських заяв Прем’єр-міністра у Брюсселі, здачі національних інтересів у газовому питанні, відновлення політичних переслідувань, відкриття кримінальних справ на замовлення проти міністрів-«нашоукраїнців» ми усвідомили, що цінності національної єдності не стали для «регіоналів» засадничими.

Це підтвердив і хід переговорів: більшість положень універсалу були виключені «Регіонами» та їхніми приспішниками КПУ з тексту проекту коаліційної угоди. Універсал національної єдності був певним компромісом між різними політичними силами, тому будь-який відступ від його положень означав не подальший компроміс, а зраду національних інтересів України. З цього моменту стало зрозуміло, що межа компромісів для «Нашої України» вичерпана.

Будучи послідовною політичною силою, ми заявляємо про опозицію до чинного уряду. Ми закликаємо міністрів від «Нашої України» на найближчому засіданні Кабінету Міністрів України подати у відставку.

Ми заявляємо про свою принципову позицію відстоювати Універсал національної єдності як документ, що відповідає національним інтересам України. Ми будемо жорстко протистояти всім спробам «антикризової коаліції» ревізувати зовнішньо- і внутрішньополітичний курс країни, визначений Президентом України Віктором Ющенком у його програмі «Десять кроків назустріч людям». «Наша Україна» відстоюватиме інтереси українського народу і на заході, і на сході України.

Україна в нас одна!

Роман БЕЗСМЕРТНИЙ,голова фракції.

ЗАЯВА

антикризової коаліції у Верховній Раді України

Депутатська фракція «Наша Україна» розповсюдила заяву про припинення переговорів з антикризовою коаліцією та перехід в опозицію до діючого уряду.

Залишаючи на совісті авторів відверті інсинуації та наклепи на нашу адресу, вважаємо за необхідне заявити таке.

Антикризова коаліція, що створена в повній відповідності до Конституції України, з початку свого існування поділяє ідеологію національного єднання, яка була запропонована Президентом України та закріплена в Універсалі національної єдності.

Ми заявили про готовність до розширення нашої коаліції й послідовно вели переговори про це з «Нашою Україною». Розуміючи всю складність цього процесу, ми наполегливо йшли до зближення позицій та пошуку компромісів. Значною мірою нам це вдалося.

Але на заключному етапі переговорів у позиції «Нашої України» в черговий раз узяли гору амбіції та намагання будь-що нав’язати іншим власну ідеологію та умови співпраці. Нам фактично пропонували відмовитися від власних програмних засад, підтриманих нашими виборцями.

Не зумівши реалізувати свій сценарій переговорів, «Наша Україна», у притаманній їй манері, звинуватила в їх зриві антикризову коаліцію. Ми відкидаємо всі звинувачення на нашу адресу. Ми визнаємо право «Нашої України» на власне визначення свого місця в політичному просторі держави.

Водночас рішуче наголошуємо: досягнення національної єдності, піднесення економіки та покращення життя людей можливе лише за умови порозуміння між провідними політичними силами. Тому антикризова коаліція залишається відкритою для продовження переговорів з «Нашою Україною».

Ми заявляємо, що антикризова коаліція та створений нею уряд не допустять дестабілізації ситуації в країні, будуть і надалі наполегливо працювати над зміцненням авторитету держави та покращенням добробуту громадян.

Закликаємо всі політичні сили керуватися не власними амбіціями, а національними інтересами.

Раїса Богатирьова,керівник фракції Партії регіонів; Василь Цушко,керівник фракції Соціалістичної партії України;Петро Симоненко,керівник фракції Комуністичної партії України.