Відбулося яскраве й величне свято «Зоряна осінь у Качанівці». До села на Чернігівщині приїхало багато провідних митців України й художніх колективів, зокрема Дмитро Гнатюк, знаменитий хор імені Верьовки та інші. Подія проходила в рамках нового й цікавого за задумом етнофестивалю «ЕтноОсінь».

Ініціатор цієї культурно-благодійної акції — нинішній голова Комітету Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту і туризму Микола Томенко. Ще коли працював віце-прем’єр-міністром з гуманітарних та соціальних питань, Микола Володимирович привертав увагу уряду до необхідності прискорення відродження заповідника в Качанівці, надання йому належної фінансової підтримки. М. Томенко вважає, що слід активізувати процес реставрації усіх споруд, створення там належних умов для того, щоб заповідник «Качанівка» міг приймати не лише українських, а й іноземних туристів, став місцем творчого спілкування української та російської інтелігенції.

Та, на жаль, заповідником мало опікується місцева влада. Не потрубувалася вона як треба і про проведення свята, тому присутнім, серед яких було чимало людей похилого віку, дітей, довелося навстоячки кілька годин слухати качанівських муз...