Таку невтішну арифметику про Костянтинівський державний «Український науково-дослідний інститут скла» навів у своєму відкритому листі на адресу Президента України, керівників Верховної Ради та уряду України голова обкому профспілки працівників будівництва і промбудматеріалів В. Барабаш. Причина банальна: «згори» не виділяють коштів. «На жаль, — пише автор, — розпорядники коштів державного бюджету, органи державного управління галуззю будматеріалів не виконують своїх обов’язків у частині плати інститутові за виконані роботи, що призвело до численних заборгованостей. Лишень із зарплати на 01.07.2006 року борг становив 790 тисяч гривень». Плюс постійне недофінансування замовлених державою науково-технічних робіт.

Скажете, дивно чути про обділення державною копійкою підприємства з Донбасу на тлі закидів на адресу нинішніх основних розпорядників державних коштів з «донецькою пропискою» про «бюджет для своїх»! Голова обкому профспілки, який, до речі, пише за дорученням президії обкому, висловлює першим особам держави обурення тим, що чиновники ігнорують доручення Президента України від 25 травня минулого року, яке перебуває на контролі секретаріату глави держави, і звертає увагу на численні відписки Мінпромполітики, Мінфіну, Мінбуду. Тим часом доля костянтинівських науковців «викристалізувалась» так чітко, що побачити її київські чиновники можуть і без збільшувального скла: бути чи не бути науково-дослідному інституту скла. Єдиній у цій царині, як наголошує В. Барабаш, науковій установі, яка працює на вітчизняного виробника!

Чільник донецької галузевої профспілки нагадує першим особам держави, що проблему костянтинівських науковців вони намагаються вирішити законними шляхом, не вдаючись до деструктивних дій і не втягуючи трудовий колектив у політичні ігри.

Чи вдасться, як казав той, побачимо. Або не побачимо, адже без потуг вітчизняних науковців вітчизняне скло вочевидь потьмяніє. Цікаво, а чийого виробництва лінзи в окулярах чиновників з печерських пагорбів?

Підготував Анатолій БЕНЬ.