Моніторинг Парламентської асамблеї Ради Європи стосовно України не є дискримінацією, а сприятиме прискоренню демократичних перетворень у нашій державі. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Олександр Мороз на зустрічі зі співдоповідачами Комітету ПАРЄ з питань дотримання обов’язків і зобов’язань країнами-членами Ради Європи Ханне Северинсен (праворуч) та Ренатою Вольвенд. У свою чергу Ханне Северинсен зауважила: «Моніторинг ПАРЄ — це не кара, а діалог, який сприятиме змінам на краще».

О. Мороз в інтерв’ю журналістам після зустрічі зазначив: бесіда зі співдоповідачами ПАРЄ підтвердила, що Україна працює продуктивно у напрямі виконання своїх зобов’язань перед РЄ. Високих гостей передусім цікавили питання реформування судочинства, захисту прав людини, свободи слова, створення системи громадського мовлення. Зокрема, Х. Северинсен, відзначивши важливість створення в нашій державі інституту громадського мовлення, пообіцяла технічну допомогу в цьому питанні з боку Ради Європи.

Особливу увагу співрозмовники приділили темі утворення широкої коаліції у Верховній Раді. Олександр Мороз поінформував співдоповідачів ПАРЄ, що нині триває робота над створенням широкої парламентської коаліції, до якої мала б увійти і «Наша Україна». І у необхідності цього, за словами Голови Верховної Ради, переконані і Президент, і Прем’єр. О. Мороз повідомив журналістам, що мав «грунтовну розмову» з главою держави, і бачення перспективи у Віктора Ющенка таке: «Наша Україна» повинна перебувати в коаліції, а переговори мають тривати з урахуванням положень Універсалу національного єднання.

Під час бесіди зі співдоповідачами ПАРЄ глава парламенту висловив думку, що розширення коаліції зумовлено також необхідністю успішної реалізації політреформи в частині місцевого самоврядування, запровадження європейської моделі управління, здійснення реформи судочинства, що є одним із зобов’язань України перед РЄ. За словами О. Мороза, успішна реалізація політреформи у всіх сферах відкриватиме перспективи подальшої розбудови демократії та європейської інтеграції нашої держави.

А відповідаючи на запитання журналістів, чи може Універсал національного єднання набути сили закону, тобто бути затвердженим Верховною Радою, Олександр Мороз висловив таку думку: якщо універсал приймати в парламенті, цей документ може вступити в суперечність із Конституцією та чинними законами. Універсал — це політичний документ, наголосив Голова Верховної Ради. Але його основні положення можуть знайти відображення у законі про основні засади зовнішньої та внутрішньої політики України.