Пільги у селі

Міністерством праці та соціальної політики України було надано роз’яснення читачу газети «Голос України» Вікентію Дубченку про безплатний проїзд осіб, визначених Законом України «Про соціальний захист дітей війни».

Але, на жаль, при підготовці відповіді на запит газети Міністерством була надана неповна інформація. Абзац, який починається зі слів «Разом з тим, категорія осіб...», та наступний можуть сформувати неправильну громадську думку.

Колишній працівник Департаменту у справах ветеранів та людей похилого віку Міністерства праці та соціальної політики України, який готував відповідь, керувався Законом України «Про внесення змін до статті 51 Закону України «Про державний бюджет України на 2006 рік». Згідно із цим законом, у частині третій статті 51 Закону України «Про державний бюджет України на 2006 рік» слова «та дітям війни, пенсіонерам за віком за безплатний проїзд» замінені словами «та здійснюються компенсаційні виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян». Відповідні зміни були внесені до Постанови Кабінету Міністрів України від 04 березня 2002 року № 256 «Про затвердження порядку фінансування видатків місцевих бюджетів на здійснення заходів з виконання державних програм соціального захисту населення за рахунок субвенцій з державного бюджету».

Міністерство праці та соціальної політики України вибачається перед редакцією та читачами газети за надану неповну інформацію і повідомляє, що відповідно до Закону України «Про соціальний захист дітей війни» дітям війни надаються пільги з безплатного проїзду всіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів у межах області.

Питання надання пільги з безплатного проїзду в транспорті вирішується місцевими органами влади в межах виділених коштів відповідно до норм чинного законодавства у порядку, що був описаний у відповіді на ваш запит.

Ігор ШПИТЯК, директор Департаменту у справах ветеранів та людей похилого віку.

Чому пенсії такі різні?

Чому люди, які йдуть на пенсію у цьому році, маючи менший коефіцієнт із заробітної плати і за стажем, отримують більшу пенсію, ніж пенсіонери, котрі вийшли на пенсію 10 років тому? Поясніть, будь-ласка: де тут логіка і здоровий глузд?

Н. ДАВИДЕНКО.

Свердловськ Луганської області.

Відповідає заступник голови правління Пенсійного фонду України Олексій ЗАРУДНИЙ:

— З 1 січня 2004 року набрав чинності закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Відповідно до статті 43 закону перерахунок пенсій за віком, з інвалідності, в разі втрати годувальника, за вислугу років, призначених до набрання чинності цим законом, здійснювався за нормами цього закону на підставі документів про вік, страховий стаж, заробітну плату (дохід) та інших документів, що знаходились на час перерахунку в пенсійній справі та відповідали вимогам законодавства, що діяло раніше, а також додаткових документів, одержаних органами Пенсійного фонду.

Для перерахунку пенсій, призначених до набрання чинності цього закону, враховувалась заробітна плата (дохід), з якої було раніше обчислено пенсію, за документами, наявними в пенсійній справі, або за вибором пенсіонера — заробітна плата (дохід) за період, передбачений абзацом першим частини першої статті 40 цього закону із застосуванням середньої заробітної плати працівників, зайнятих у галузях економіки України за 2002 рік.

Постановою Кабінету Міністрів України «Про заходи щодо поліпшення пенсійного забезпечення громадян» від 20.11.2003 р. № 1783 для перерахунку раніше призначених пенсій використовується показник середньої заробітної плати за 2002 рік на рівні 306,45 грн., який визначено за даними персоніфікованого обліку шляхом ділення сукупної заробітної плати, з якої сплачувались у 2002 році обов’язкові платежі до Пенсійного фонду, на чисельність осіб, за яких сплачено ці платежі.

При визначенні заробітної плати для обчислення розміру пенсій, що призначаються після набуття чинності Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (після 01.01.2004 р. ) відповідно до частини 2 статті 40, застосовується середня заробітна плата працівників, зайнятих у галузях економіки України, за календарний рік, що передує року звернення по призначення пенсії. Тобто при обчисленні розміру пенсії особам, які звертались по призначення у 2004 році, застосовувалася середня заробітна плата за 2003 рік — 372,72 грн., у 2005 році — за 2004 рік, 524.14 грн., а особам, які звертаються по призначення пенсії у 2006 році, застосовується середня заробітна плата за 2005 рік — 735,57 грн.

Інше чинним законодавством не передбачено.

Одночасно повідомляємо, що, відповідно до частини другої статті 42 закону, якщо величина середньої заробітної плати в Україні за даними спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади у галузі статистики за минулий рік зросла, то з 1 березня поточного року розмір пенсії збільшується на коефіцієнт, який відповідає не менше ніж 20 відсоткам темпів зростання середньої заробітної плати в Україні порівняно з попереднім роком, за винятком випадків, коли підвищення пенсійних виплат за минулий рік перевищило цей коефіцієнт. Якщо коефіцієнт підвищення пенсійних виплат у минулому році був менший, ніж зазначений у цій частині, то збільшення пенсій здійснюється з урахуванням попереднього підвищення. Розмір та порядок такого збільшення пенсії визначаються у межах бюджету Пенсійного фонду за рішенням Кабінету Міністрів України.