Цей ігровий день не обійшовся без сенсацій. Англійці, вже не керовані шведом Свеном-Гораном Ерікссоном, на «Олд Траффорд» в Манчестері не змогли здолати македонський «вал». А от земляки Ерікссона вдома взяли гору над Іспанією. Що також є певною несподіванкою. Кіпріоти на своєму полі розгромили ірландців. Нарешті, шотландці у Глазго завдяки дисциплінованій грі, надійній обороні й одному точному удару поклали на «лопатки» фаворита групи В — збірну Франції.

Саме з командою Шотландії поміряється силами завтра в Києві наша команда. Цей іспит для неї буде дуже складний, враховуючи силу і вміння суперника, котрий, несподівано, може, і для самого себе, здобувши три перемоги у трьох поєдинках, очолив турнірну таблицю.

Та повернімося до римських «гастролей» збірної України. Не варто, либонь, казати ще раз про те, в якій непростій ситуації вона опинилася. Це була зустріч з чемпіонами світу після їхнього вкрай невдалого старту у відбірному циклі чемпіонату Європи, та ще й у них вдома. Певною мірою це мало нагадувати вхід глядача в цирку до клітки з розлюченими тиграми. Однак, як показав поєдинок, не таким страшним виявився «чорт», як його малюють. «Блакитна ескадра» нині — бліда тінь команди, котра виступала влітку в Німеччині. Проте зважимо на те, що в неї тоді був блискучий «диригент» — Марчелло Ліппі. І під його орудою команда, котра об’єктивно була не найсильнішою серед фаворитів, таки заволоділа золотим Кубком ФІФА.

Одне слово, в першому таймі ми побачили приблизно рівну боротьбу. Причому господарі особливо не загрожували воротам українців. А ті, у свою чергу, вже в дебюті могли відкрити рахунок, коли Воробей віддав філігранну передачу на Гусєва і той сильно пробив метрів із семи. Але Буффон, наче міфічний циклоп, завалив величезною брилою вхід до «печери». Його ворота залишилися, на жаль, на замку. І всі подальші намагання гостей були марні.

Пригадаймо хоча б потужні удари зі штрафного Тимощука і Калиниченка. Будь-який інший голкіпер не зреагував би на них. А от італійський воротар із завданням упорався блискуче. Тож недарма сьогодні він вважається найсильнішим у світі.

Після перерви італійці мали зовсім інший вигляд. Вони помітно додали у швидкості, провели багато гострих атак, володіли ініціативою і діяли на першому номері. Проте і в них нічого не виходило. Та на допомогу їм прийшов ... грецький арбітр, котрий з нічого, як на мене, придумав пенальті.

Олег Блохін так прокоментував і цей епізод, і зустріч загалом:

— Незважаючи на кадрові проблеми, про які ви всі знали, і ті, що з’явилися перед самою зустріччю (Бєлік потягнув задню поверхню стегна), наша команда сьогодні показала гарний футбол і мала гідний вигляд.

Виходячи з турнірної таблиці в нашій відбірній групі, ситуація, що склалася після сьогоднішніх результатів, обіцяє достатню заплутаність. Гадаю, що аж до останнього туру не буде відомо, які дві команди поїдуть на фінальну частину чемпіонату Європи. Та попри все, збірна Італії заслужено здобула перемогу. Щоправда, я не переконаний у правоті арбітра, коли він призначив пенальті в наші ворота. А до цього моменту обидві команди створювали моменти, була цілком рівна гра з однаковими шансами на успіх.

— Отже, Італія поки що залишається для нас нездоланною вершиною?

— Один із головних чинників такої реальності полягає в тому, що майстерність італійських футболістів трохи вища, ніж у гравців збірної України. Проте тепер мене понад усе хвилює інше — матч із Шотландією. Ми мусимо неодмінно вигравати його, жодний інший результат нас не задовольнить. На першому місці в цьому поєдинку стоятиме результат. Скажімо, сьогодні ми показали нібито непоганий футбол, а результату не добилися. Ліпше ми показали б «ніякий» футбол, але здобули в Римі очки.