Хто має ремонтувати покрівлю?

У багатоповерховому будинку, в котрому ми мешкаємо, покрівля не ремонтується вже десятки років, через що й протікає. Наш будинок належить житлово-будівельному кооперативу «Романтик-4», і до кого б я не звертався, як його голова, мені пропонували організувати виконання поточного ремонту за рахунок коштів мешканців будинку. Чи правомірно це?

В. СПРАВЕДЛИВЦЕВ.

Харків.

Відповідає заступник міністра будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства Віталій БУТ:

— Відповідно до Закону України «Про кооперацію» кооператив є власником будівель, споруд, грошових та майнових внесків його членів, а також іншого майна, придбаного на підставах, незаборонених законом.

Володіння, користування та розпорядження майном кооперативу здійснюють органи управління кооперативу відповідно до їх компетенції, визначеної статутом кооперативу.

Згідно з п.17 Примірного статуту житлово-будівельного кооперативу, затвердженого постановою Ради Міністрів Української РСР від 30.04.85 № 186, житлово-будівельний кооператив зобов’язаний:

— дотримуватися єдиних правил і норм експлуатації та ремонту житлового фонду і правил користування жилими приміщеннями, утримання житлового будинку та прибудинкової території;

— проводити щорічні відрахування на проведення капітального ремонту жилого будинку (будинків);

— своєчасно проводити ремонт жилого будинку (будинків), забезпечувати безперебійну роботу інженерного обладнання будинку (будинків) і жилих приміщень, належно утримувати під’їзди, інші місця загального користування будинку (будинків) та прибудинкової території;

— проводити внутрішньоквартирний поточний ремонт або сплачувати вартість ремонту, якщо необхідність у його проведенні викликана пошкодженням частин будинку, інженерного обладнання або пов’язана з капітальним ремонтом будинку чи його конструктивних частин.

Відповідно до п. 24 вищезазначеного Примірного статуту, внески на проведення капітального ремонту житлового будинку (будинків) справляються з членів житлово-будівельного кооперативу, виходячи з балансової вартості квартир, у розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України, а внески на експлуатацію жилого будинку (будинків) і утримання прибудинкової території — в розмірах, необхідних для покриття фактичних витрат кооперативу на ці потреби, виходячи з жилої площі займаних квартир.

Необхідність та періодичність проведення робіт з капітального ремонту будинку (квартири) визначається з урахуванням строку проведення останнього капітального ремонту та виходячи з тривалості експлуатації елементів будинку, обладнання, комунікацій тощо та їхнього технічного стану відповідно до правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затверджених наказом Держжитлокомунгоспу України від 17.05.2005 № 76.

Принагідно повідомляємо, що Постанова Верховної Ради України від 23.11.1993 «Про державну дотацію на утримання квартир у будинках житлово-будівельних (житлових) кооперативів і молодіжних житлових комплексів» чинна, однак згідно з Бюджетним кодексом України, кошти місцевого бюджету можуть спрямовуватися лише на капітальний ремонт об’єктів комунальної власності.