Якщо немає ліцензії

Я маю автомобіль ВАЗ. Здійснюю перевезення пасажирів. Свідоцтво про підприємництво оформив, у податковій зареєстрований, податки до Пенсійного фонду сплачую. Але тепер з мене вимагають ще й ліцензію і навіть застосували фінансову санкцію у розмірі 510 гривень. Тож прошу, роз’ясніть, чи правомірно це?

Микола АМПОЛЬСЬКИЙ ветеран праці, інвалід ІІІ групи.

Стаханов

Луганської області.

Відповідає перший заступник начальника Головної державної інспекції на автомобільному транспорті Міністерства транспорту та зв’язку України Костянтин ЛОГУТОВ:

— До Миколи Ампольського фінансові санкції застосовані за порушення законодавства про автомобільний транспорт (немає ліцензії на перевезення пасажирів на таксі), відповідальність за яке передбачена абзацом третім частини першої статті 60 Закону України «Про автомобільний транспорт» (далі — закону) від 23 лютого 2006 року № 3492 - ІV.

Розділом 2 (внутрішні перевезення пасажирів) статтею 39 (документи, на підставі яких виконуються пасажирські перевезення) закону передбачено, що для фізичної особи, яка здійснює перевезення пасажирів на таксі, необхідні документи:

для автомобільного перевізника — ліцензія, інші документи, передбачені законодавством України;

для водія таксі — посвідчення водія відповідної категорії, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, ліцензійна картка.

Зважаючи на викладене, на підставі статті 60 за порушення законодавства про автомобільний транспорт до автомобільних перевізників застосовуються санкції за експлуатацію легкового автомобіля, облаштованого як таксі, без наявності ліцензійної картки — штраф у розмірі тридцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Таким чином, підприємець М. Ампольський здійснив порушення чинного законодавства, за що до нього правомірно застосована штрафна санкція.

Надані М. Ампольським копії документів, які свідчать про його інвалідність третьої групи та про те, що він є ветераном праці, не можуть бути підставою для анулювання даної постанови, тому що закон у зазначеній частині, на жаль, не передбачає пільг для жодної категорії підприємців.