Ранкове засідання 6 жовтня

На початку засідання Верховна Рада розглянула проект постанови про погодження місця розташування об’єктів та зміну цільового використання земельних ділянок. Після обговорення Верховна Рада підтримала пункт цієї постанови про будівництво автомобільної дороги Львів—Броди та розширення кар’єру бентонітових глин у Черкаській області. Водночас, парламент не підтримав пропозиції про виділення акціонерному товариству «Укрнафта» земельних ділянок для облаштування 17 нафтогазових свердловин у Сумській та Харківській областях.

Після цього Верховна Рада розглянула проект закону про забезпечення молоді житлом. За словами автора законопроекту Євгена Філіндаша, сьогодні в черзі на отримання житла перебуває 1,4 млн. сімей. Якщо зважити, що в середньому щорічно житло отримують лише до 30 тисяч черговиків, то це означає, що в середньому черговику доведеться чекати на житло майже 60 років. При цьому лише близько 10 відсотків громадян спроможні виконувати зобов’язання за іпотечними кредитами, які надають комерційні банки. Тож не дивно, що в кредитному портфелі українських банків кредити на житло становлять лише 3,4 відсотка, тоді як у країнах ЄС житлові іпотечні кредити становлять понад 40 відсотків від загального кредитного портфеля банків. Усе це призводить до того, що сотні тисяч молодих сімей не в змозі придбати житло чи отримати іпотечний кредит у комерційному банку.

Одним із наслідків цього стало скорочення населення України за останні 10 років майже на 4,5 млн. осіб, оскільки відсутність житла у молоді не сприяє збільшенню народжуваності. У зв’язку з цим назріла потреба розробки нової стратегії забезпечення житлом молодих сімей. Зокрема, запропонований законопроект пропонує віднести до повноважень Державного фонду молодіжного кредитування розроблення нових фінансово-кредитних програм, спрямованих на розв’язання житлових проблем молоді шляхом надання довгострокових державних кредитів і цільових адресних субсидій на будівництво та придбання житла, фінансування будівництва житла для молодих сімей через застосування спеціальних житлово-накопичувальних депозитних рахунків у комерційних банках, формування резервного фонду за рахунок коштів спеціального фонду державного бюджету для покриття фінансових ризиків та ін.

Голова Комітету Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Микола Томенко зазначив, що комітет підтримує цей законопроект, оскільки він сприятиме наведенню порядку в питанні кредитування житла для молоді, бо на сьогодні ця програма, по суті, перетворилася на програму підтримки окремих банків. Та хоч усі виступаючі також висловлювалися на підтримку законопроекту про забезпечення молоді житлом, за його ухвалення в першому читанні проголосували лише 187 народних депутатів. Тож Верховна Рада ухвалила рішення направити його на доопрацювання.

Після цього народні депутати перейшли до розгляду двох законопроектів про внесення змін до Закону України «Про статус народного депутата» стосовно упорядкування та скасування пільг. Автор першого законопроекту народний депутат Борис Беспалий («Наша Україна»), зокрема, запропонував скасувати право народних депутатів на безплатний проїзд у міському транспорті, житлові пільги, збереження попереднього місця роботи для депутатів та їхніх помічників-консультантів. Окрім того, на його думку, надмірною видається норма закону про те, що керівники державних органів влади та місцевого самоврядування, підприємств та організацій на вимогу народного депутата мають бути присутні на його прийомах громадян.

Ще один законопроект, запропонований народним депутатом Юлією Тимошенко, також передбачав скасування права народних депутатів на безплатне житло. Пропонувалося, що народний депутат, незалежно від постійного місця проживання, за його бажанням має право на отримання від Верховної Ради службового житлового приміщення лише на термін його повноважень. Крім того, Ю. Тимошенко також пропонувала ліквідувати пільги на безплатний проїзд, лікування, відпочинок, паркування автомобілів та інші блага, якими користуються народні депутати. Проте голосування показало, що перший законопроект підтримали лише 206 народних обранців, а другий — 215, тож ці голосування не були результативними.

Верховна Рада не підтримала також законопроект про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» (стосовно документів, які подаються для проведення реєстрації) та відправила його на доопрацювання.

На початку сесійного засідання присягу члена Вищої ради юстиції склали міністр юстиції Роман Зварич та голова Верховного Суду України Василь Онопенко.