Вечірнє засідання 5 жовтня

Як захистити державні інтереси від рейдерських наскоків, «чорнобильців» — від соціальних проблем і відновити землі, уражені радіацією? Саме навколо цих питань і розгорнулося найбільше дискусій на вечірньому засіданні.

Народні депутати підтримали пропозиції глави держави стосовно змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Президент запропонував урегулювати термінологію. Документ, за словами представника профільного парламентського комітету Валерія Кальченка, спрямований на підвищення рівня соціальної захищеності постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, зокрема, інвалідів, дітей-інвалідів, сімей, які втратили годувальника.

Не менш важливий і законопроект України «Про Загальнодержавну програму ведення сільськогосподарського виробництва на території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2007—2016 роки» (на який передбачено виділити 1,6 млрд. грн.). Після тривалого обговорення документ відправили на доопрацювання.

Народні депутати подолали вето на закони «Про внесення змін до деяких законів України щодо соціального захисту населення, яке проживає в зонах спостереження» і «Про внесення зміни до статті 5 Закону України «Про особливості правового режиму діяльності Національної академії наук України, галузевих академій наук та статусу їх майнового комплексу».

За скороченою процедурою парламентарії розглянули й ухвалили в першому читанні зміни до Закону «Про господарські товариства» (стосовно зниження планки кворуму для проведення загальних зборів). За словами голови підкомітету Комітету з питань економічної політики Юрія Воропаєва, пропонується зменшити кворум загальних зборів акціонерного товариства та товариства з обмеженою відповідальністю з 60 відсотків до 50 плюс одна акція. Чинна нині величина кворуму, на думку автора проекту, призводить до великої кількості корпоративних спорів. Зокрема, рейдери, які володіють 10—20 відсотками акцій, фактично зривають збори і захоплюють підприємства.