Десять народних депутатів України поставили свої підписи під протоколом намірів про співпрацю з обласною владою Житомирщини. Налагодити плідне співробітництво облдержадміністрація та обласна рада прагнули давно, але організувати таку представницьку зустріч, у ході якої було всебічно обговорено проблеми області, вдалося тільки тепер.

З-поміж найпекучіших голова ОДА Юрій Андрійчук виділив питання, пов’язані з наслідками аварії на ЧАЕС. Тривогу викликає, зокрема, те, що не всі чорнобильські виплати фінансуються в повному обсязі. Надто затяглося відселення людей, які проживають у другій зоні радіоактивного забруднення. Є села, де залишилося по кілька сімей, які повністю відірвані від цивілізації. Щоб переселити 115 таких родин, потрібно 16 мільйонів гривень. Більшою має бути увага до дітей, які проживають на забруднених територіях. В уражених радіацією районах необхідно провести вапнування ґрунтів.

Ще один блок проблем — житлово-комунальний. Найскладніша ситуація — з відомчим житлом, що перебуває на балансі підприємств-банкрутів. Свої проблеми в селян. Назбиралося вісім мільйонів гривень боргів із зарплати, виплачувати які немає кому: сільгосппідприємств, які їх допустили, вже не існує.

Перелік виявився довгим. Та найскладніше завдання, як зазначив народний депутат України від Партії регіонів, а в минулому голова Житомирської ОДА Сергій Рижук, зняти з області тавро депресивної.

Координатором групи парламентаріїв, яка відстоюватиме інтереси області, став народний депутат від Партії регіонів, колишній перший заступник голови ОДА Микола Присяжнюк. Голова облради Ірина Синявська, обрана за списком «Нашої України», передала всім депутатам Верховної Ради України таке побажання: сховати до наступних виборів свої партійні квитки і разом узятися за вирішення соціально-економічних проблем.

Житомир.