Ранкове засідання 5 жовтня

Народні депутати скасували своє рішення від 22 вересня «Про мораторій на підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги та спожиті у побуті природний газ і електроенергію, послуги громадського транспорту (крім таксі)». За відповідну постанову проголосували 249 парламентаріїв.

Кабінету Міністрів доручено вивчити питання щодо встановлення економічно обґрунтованих цін і тарифів на газ та електроенергію, послуги, що надаються природними монополіями населенню. Крім того, уряд розроблятиме механізм захисту найбільш малозабезпечених громадян з урахуванням об’єктивних причин підвищення цін і тарифів на газ та електроенергію, відповідні послуги. До 1 листопада Кабінет Міністрів має подати до парламенту відповідні законодавчі пропозиції, в тому числі і стосовно удосконалення механізму державного регулювання цін шляхом запровадження порядку встановлення граничних нормативів рентабельності суб’єктів природних монополій, граничних рівнів торговельних надбавок, постачальницьких винагород тощо, а також удосконалення контролю за цінами та ціноутворенням.

Ще на початку ранкового засідання «Наша Україна» та БЮТ взяли півгодинну перерву. Але й після неї, коли Юлія Тимошенко просила народних обранців зупинити спонтанне і необґрунтоване підвищення цін, яке, на її переконання, може призвести до кризи неплатежів, банкрутства комунальних підприємств та економічного колапсу, прихильників мораторію зовсім не побільшало.

Та й автор постанови, голова Комітету з питань економічної політики Володимир Заплатинський і Василь Кисельов, який оприлюднив думку Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради, проаналізувавши можливі наслідки від «табу» на підвищення комунальних тарифів, погодилися, що мораторій був таки популістським кроком. Соціалісти закликали виправити помилку і підтримати відповідну постанову. А віце-прем’єр Андрій Клюєв ще раз запевнив, що уряд підійде до встановлення нових тарифів диференційовано (див. учорашню парламентську хроніку. — Авт.) і максимально збалансує інтереси населення і комунальних підприємств.

Парламентарії звільнили з посади міністра з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Віктора Балогу і достроково припинили повноваження народних депутатів Василя Онопенка, Едуарда Прутніка та Олексія Костусєва.

Крім того, депутати ухвалили постанову про персональний склад тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питання перешкоджання професійній діяльності журналістів телеканалу СТБ з боку народного депутата України О. Калашнікова, яке відбулося 12 липня 2006 року біля будинку Верховної Ради. Комісію, до якої ввійшло 11 представників всіх фракцій, очолив Степан Курпіль (БЮТ).

У другому читанні народні обранці ухвалили закон про професійні і міжпрофесійні об’єднання в агропродовольчій сфері, зміни до законів «Про порядок відшкодування шкоди, завданої особі незаконними діями органів дізнання, досудового слідства, прокуратури і суду (стосовно оприлюднення рішень про реабілітацію особи)», «Про прокуратуру» та до деяких законів України щодо впорядкування системи органів, які здійснюють боротьбу з організованою злочинністю. Парламентарії також прийняли закон про приєднання України до протоколу про внесення змін до Міжнародної конвенції про спрощення та гармонізацію митних процедур та призначили позачергові вибори деяких сільських та міських голів.

Після перерви народні депутати ухвалили постанову про обрання суддів та ратифікували меморандум про взаєморозуміння між Кабінетом Міністрів України і верховним головнокомандуванням Об’єднаних Збройних Сил НАТО з питань трансформації та верховним головнокомандуванням Об’єднаних Збройних Сил НАТО в Європі щодо використання стратегічної транспортної авіації України в операціях та навчаннях НАТО. Також депутати повторно розглянули низку законопроектів з пропозиціями Президента.

Народні депутати подолали вето Президента на зміни до деяких законів України про соціальний захист осіб із дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (стосовно державної підтримки таких дітей). Закон набуде чинності з 1 січня 2008 року.

На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради Олександр Мороз від імені депутатського корпусу привітав з днем народження своїх колег Олександра Дарду, Ігоря Єреська з 50-річчям та Сергія Сінченка з — 60-літнім ювілеєм.