75 років тому дала струм перша в СРСР Балаклавська вітроелектростанція потужністю 100 кВт — на той час найпотужніша в Європі.

Довго запрягали...

Нині альтернативна енергетика в пронизаному вічними морськими бризами Криму вважається дуже затребуваною і перспективною. За вітроенергетичним потенціалом півострів занесено до Книги рекордів України. Скажімо, на горі Ай-Петрі вітер дме 128 днів на рік, рекорд швидкості — 50 метрів на секунду. Цьому заздрять американські фахівці з Каліфорнійського плато, нашпигованого вітроагрегатами. До речі, свої перші Крим отримав від американських фірм. З часом з’ясувалося, що заокеанські пристрої у Чорноморському й на Донузлаві — це вчорашній день, не пристосовані до наших рвучких вітрів, задорогі в обслуговуванні і швидко виходять з ладу.

Як стверджують фахівці, будівництво електростанцій на непопулярній, морально застарілій вітротехніці, як це практикували раніше, обумовлювалося державним замовленням для ВО «Південмаш», інтереси якого свого часу активно лобіювалися. Тим само пояснюють і освоєння серійного виробництва ТВ-48/600 потужністю 600 кВт — маловідомої бельгійської фірми. За такого підходу до справи на істотне збільшення частки альтернативної енергетики у вітчизняному ПЕК годі було сподіватися. Країна ж чимдалі, то дедалі більше потребувала нетрадиційних джерел енергії.

З попутним вітром

Утім, саме цей «гіркий» досвід, та ще хронічна відсутність коштів на розробки світового рівня, спонукав перших ентузіастів — творців вітчизняних вітроагрегатів вивчити світовий досвід. Так почали купувати ліцензії на виготовлення вітряків задля запуску їх у серію, а на зароблені гроші створювати власні конструкції. Життя навчило й іншому — уважніше вивчати тенденції розвитку ПЕК і тарифної політики, віднаходити шляхи економіко-правового регулювання роботи енергокомпаній. І дійшли висновку: світові тенденції закликають до масштабного впровадження відновлюваних екологічно чистих джерел енергії. Для Криму це — знахідка, бо йдеться ж про збереження довкілля...

Тепер ми здатні випускати якісне вітчизняне устаткування. Розроблено Комплексну науково-технічну програму розвитку нетрадиційних відновлюваних джерел енергії до 2010 року. Створено «Атлас вітрів». Успішно діють Ахтаська, Донузлавська, Тарханкутська, Сакська й Судакська ВЕС. Сьогодні півострів дає близько 40 відсотків усієї виробленої вітром електроенергії. Щоб її виробляти, не треба тягнути лінії електропередач у віддалені, важкодоступні території. Тут, де майже цілий рік гуляють вітри, достатньо спорудити сучасний, дешевший, екологічно чистий та надійний вітряк, постійно отримувати електроенергію та заряджати акумулятори. А під’єднувати їх у ті короткі періоди, коли вітри вщухають. Новинки вчених випробовують у сертифікаційному центрі.

Корекція на вимоги часу

— Російський «Газпром» віддає перевагу комерційним відносинам з Україною, які будуватимуться на тих само принципах, що й з країнами Західної Європи, — таку заяву зробив на Міжнародному енергетичному форумі в Ялті заступник начальника управління з поставок і реалізації блакитного палива цієї компанії Анатолій Подмишальський.

Отже, газ продаватимуть нам за ринковими цінами. Тим часом, за даними міністра палива й енергетики України Юрія Бойка, для забезпечення енергетичних потреб Криму необхідно вкласти більш як мільярд доларів США. За словами міністра, в регіоні швидко зростає енергоспоживання, тоді як спрацювання основних фондів енергетики півострова перевищує середній показник по країні. А енергія загнузданого вітру, як підрахували спеціалісти, здатна лише в найперспективніших регіонах країни покрити до третини обсягів споживання Україною електроенергії.

Однак... проблема на державному рівні висвітлюється недостатньо. Загальноукраїнська програма з вітроенергетики фінансується абияк. Щоб налагодити передбачений з наступного року серійний випуск вітроелектростанцій на 600 кВт і мегаватників потрібні інвестори та інвестиції, аби на порядок збільшити обсяги виробництва, зміцнити надію у втілення проекту будівництва в Криму вітростанцій загальною потужністю 300 МВт. Такий підхід на Заході вже норма.

У резерві ж кримчан не тільки великі перспективи віддачі уміло загнузданого вітру, а й щедрий надмір сонячної енергії, завдяки якому можна вже нині повністю забезпечити себе гарячою водою й обігрітися. Уже почав давати свої перші плоди інноваційний проект «Десять тисяч сонячних дахів у Криму». Завдяки пекучому сонцю жителі півострова, передусім мешканці приватних будинків, можуть повністю забезпечити себе автономним теплопостачанням за рахунок геліоустановок, у яких воду нагріває сонячне проміння до 150 градусів. А ще є ціла низка простих біогазових установок, здатних ефективно переробляти накопичений на господарських дворищах селян й фермах гній. Є й різні типи невеличких ефективних вітродвигунів, здатних виробляти дозовану кількість енергії — знахідка для фермерів, сільських домогосподарств. За вартістю вони доступні родині й середнього статку. Саме завдяки таким вітрякам Німеччина й Франція витрачають на виробництво однієї тонни зерна 25—50 кілограмів умовного палива, тоді як ми — 160—200.

Крим.