Одне з першочергових завдань Верховної Ради —завершення політичної реформи в частині місцевого самоврядування. Таку думку висловив Голова Верховної Ради Олександр Мороз під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії в Україні Тімоті Берроу. Якщо будуть спроби перешкоджати впровадженню політреформи, то це, за словами Олександра Мороза, «буде виявом боротьби за кланові пріоритети» і суперечитиме інтересам виборців.

Голова Верховної Ради поінформував гостя про поточну політичну ситуацію, зокрема, про переговорний процес з формування широкої коаліції: «Заява про те, що переговори закінчені, є трохи передчасною», — зазначив він. Водночас глава парламенту висловив переконання, що питання розширення коаліції не впливатиме на процес вступу України до Світової організації торгівлі (СОТ). Бо цей процес має відбуватися з урахуванням національних інтересів, не руйнуючи вітчизняну економіку. Однак він припустив, що дискусія у сесійній залі стосовно відповідних законопроектів буде гостра, але проходитиме у професійній, а не політичній площині. У свою чергу, Тімоті Берроу зазначив, що Велика Британія вітатиме вступ України до СОТ.

Крім того, сторони обговорили питання, пов’язані з енергетичною сферою, зокрема тарифну політику. А також євроінтеграційні прагнення України. Олександр Мороз переконаний: вирішення питання створення зони вільної торгівлі з Європейським союзом було б надзвичайно важливим. За його словами, економічний аспект співпраці з ЄС, приведення життя в Україні до європейських стандартів, є набагато важливішим, ніж формальне членство в ЄС.

Вл. інф.