Футбол. Завтра в Римі на «Стадіо Олімпік» збірна України у відбірному матчі Євро-2008 зустрінеться з чемпіонами світу футболістами Італії. Зустрічі з ними, а також зі збірною Шотландії (у Києві наступної середи) і була присвячена прес-конференція з тренером нашої команди Олегом Блохіним. Вона відбулася позавчора на динамівській базі в Кончі-Заспі.

— З облич моїх підопічних не зрозуміти, що в них на душі, — зізнався Олег Володимирович. — Та все одно я багато чого відчуваю. Не треба тільки вішати, скажімо, на Шовковського всіх собак за невдачі. Крім цього, є ще багато проблем. Наприклад, у Андрія Шевченка вночі підвищилася температура до 38,5. УЄФА забороняє перед іграми колоти футболістам антибіотики, бо після матчів вони проходять допінг-контроль. Доведеться лікувати Шеву компресами. Якщо за днів два нам не вдасться поставити його на ноги, то він ризикує пропустити двобій з італійцями.

В Олега Шелаєва проблеми з п’ятою. З Олександром Шовковським, котрий уже збирався лягти на операційний стіл, ми домовилися, що відкладемо цю подію. До лікарні він піде після матчу з шотландцями, який зіграємо в Києві в середу. Щоправда, сказати точно, хто займе місце у воротах, сьогодні не можу.

Дуже мене непокоїть позиція правого захисника. Його як не було, так і немає. Якщо, не дай Боже, зламається Андрій Несмачний, то в нас не буде і лівого бека.

— Але ви викликали на збір Романчука з «Арсеналу»?

Він поки що тільки збирається дебютувати. Ми даємо йому шанс, подивимося, чи скористається він ним. Я обмінювався думками з Олексієм Михайличенком, і він мені порадив цього молодого гравця. Висловив упевненість, що він може себе проявити. Хто крім нього? Чигринський травмований, тому на нього ми не розраховуємо. Більше нема кого: молодь ще не відповідає рівневі національної збірної.

— Олеже Володимировичу, зовсім недавно ви протистояли апеннінцям — у товариському матчі та чвертьфіналі чемпіонату світу. Чи залишився якийсь осад після зустрічі плей-оф ЧС-2006?

— На тренерській лаві були одні враження. Однак згодом, не раз переглянувши відеозапис, я переконався в тому, що програли ми незаслужено. Змарнували стільки моментів, а другий м’яч пропустили з очевидного положення «поза грою». Тому я підтверджую: в італійців прекрасна команда, але грати з ними можна, й успішно.

— Ті зустрічі проходили на нейтральних полях, а тепер «Скуадра Адзурра» діятиме на своїй території...

— Що ж, з одного боку, це для нас добре — вболівальники вимагатимуть від улюбленців тільки перемоги і, можливо, змусять італійців розкритися, а з другого — не дуже. Все-таки поранений звір, та ще й у своїй барлозі, небезпечний завжди. Тим паче з такими кадровими проблемами, як нині. Утім, перед матчем чемпіонату світу зі Швейцарією, якщо ви пам’ятаєте, в мене зовсім не було центральних захисників. Цілком серйозно розглядали заміну їм в особі Олега Гусєва, понад те, футболіст уже погодився! Слава Богу, до цього не дійшло.

Скажу ще, після чемпіонату світу італійці вже опустилися на землю. Втратили очки в черговому відбірному циклі. Можливо, безпідставно. Нинішній наставник «Скуадри Адзурри» Роберто Донадоні після цих осічок повернув до її лав кількох гравців, котрі здобули в Німеччині золотий Кубок ФІФА. Він, мабуть, визнав, що схема Марчелло Ліппі значно ефективніша. І перебудова була просто недоречна. Отож знову викликали Каморанезі, Тоні, дель Пьєро... Гадаю, що обов’язково відбудуться певні перестановки і корективи.

А стосовно нашої мети на майбутні двобої, то ми мусимо, природно, постаратися відібрати очки в усіх суперників. Однак у разі поразки від італійців ми трагедії не робитимемо, адже відбірний шлях лише починається. Я уже відзначав, що абсолютним фаворитом нашої групи є збірна Франції. І це вона підтверджує своїми виступами. Решта — претенденти на друге місце. От ми й мусимо намагатися відчіплювати своїх конкурентів, відбираючи в них очки...

Утім, якщо в нас вийде обіграти «Скуадру Адзурру» так само, як турків два роки тому, це буде чудово (каже з усмішкою). Але я прийму будь-який результат, аж до поразки, завваживши тільки, що Україна братиме «свої» очки — в іграх з Литвою, тією ж Шотландією. Тобто після Італії потрібно неодмінно вигравати в «горців» (шотландців).

В. Б.