В Україні встановився хибний підхід до бюджетного процесу: замість того щоб шукати резерви наповнення бюджету (а це детінізація економіки, врегулювання податкового навантаження, розв’язання проблеми заборгованості), уряд дбає про те, як поділити його доходи. Такого висновку дійшли учасники конференції, присвяченої обговоренню проекту державного бюджету на 2007 рік, що відбулася у вівторок в Інституті законодавства Верховної Ради України.

Учасники конференції, серед яких — народні депутати та відомі вчені-економісти, виділили низку недоліків запропонованого урядом проекту держбюджету, основний з яких полягає в тому, що за рахунок добробуту пересічних громадян пропонується стимулювати розвиток окремих галузей та регіонів. Так, проектом закріплено зменшення темпів зростання заробітної плати та значний розрив між мінімальною зарплатою та прожитковим мінімумом. Крім того, через скорочення системи пенсій і допомог непрацездатні люди поставлені на рівень задоволення суто біологічних потреб. Такий підхід неминуче негативно відіб’ється на економіці, адже основним її інвестором на сьогоднішній день є простий громадянин, який віддає зароблені гроші за товари і послуги, тим самим стимулюючи виробництво. Це вже не кажучи про те, що питання оплати праці, пенсій та пільг не повинні вирішуватися законом про державний бюджет.

При цьому вже традиційною проблемою українських бюджетів є непрозорість і брак обґрунтування, чому на конкретні цілі закладено саме таку суму видатків. А це створює умови для корупції і нецільового використання бюджетних коштів.

У зв’язку з цим, на думку народного депутата України Миколи Даніліна, у нинішньому вигляді проект бюджету навряд чи знайде підтримку Верховної Ради.