Напередодні нового опалювального сезону чиновники, відповідальні за тепло в наших будинках, браво рапортують про готовність українських котелень. Як і рік тому. Тоді, приміром, управління житлово-комунального господарства Луганської облдержадміністрації повідомляло, що на 1 жовтня до роботи підготовлено 1151 котельня, або 93,8 відсотка, 89,3 км теплових мереж — 89,5 відсотка, 21 тисяча 927 житлових будинків — 94,9 відсотка, 8 тисяч 356 систем центрального опалення — 90,4 відсотка, 163 лікарні —95 відсотків. А стався Алчевськ. Наслідки трагедії ліквідовували зусиллями всієї країни (на знімку). Тому важко повірити віце-прем’єру Володимиру Рибаку, який ще у вересні переконував: українське ЖКГ на 80 відсотків готове до нового опалювального сезону.

Пишіть 130 доларів. Але будьте готові й до світових цін

Домінантна для парламенту в середу газова тема залишилася такою і для уряду. Це стало зрозумілим зі вступного слова Прем’єр-міністра Віктора Януковича під час відкриття засідання Кабміну цього дня. Ціна для України на газ із Росії на 2007 рік стане відомою нинішнього місяця, — сказав він і поставив перед підлеглими вимогу формувати макроекономічні показники бюджету наступного року з розрахунку 130 доларів за тисячу кубометрів російського «блакитного палива».

Додатковий ажіотаж навколо «батарейної» теми виник через чергові російсько-українські переговори з постачання газу. Населення, налякане можливістю підвищення цін, щовечора прикипає до екранів телевізорів, щоб почути все нові цифри. До речі, міністр палива та енергетики Юрій Бойко в ефірі «5 каналу» днями заявив, що ціна на «блакитний вогник» для населення необґрунтовано завищена, і в ІV кварталі нинішнього року її можна буде знизити. Щоправда, на скільки і коли, міністр не уточнив.

Такі заяви контрастують із планами Росії продавати газ по 150 доларів за тисячу кубометрів. Про це вчора на прес-конференції повідомив президент асоціації «Газові Трейдери України» Роман Сторожев. Він також заявив, що в Україні нині є дефіцит у 8 мільярдів кубометрів газу. (Чи можна у разі такої недостачі взагалі говорити про готовність до зими — питання риторичне).

Загалом, на думку українських газотрейдерів, спекуляції навколо газової теми виникають з двох причин: неринкова ціна і непрозорість ринку. В Європі газ давно купують у середньому по 250 доларів за тисячу кубометрів. Україна, зважаючи на її географічне розташування і наявність газотранспортної системи, звичайно, отримуватиме «блакитний вогник» дешевше, але не за 95 доларів. За словами Романа Сторожева, потрібно переходити на ринкові ціни, щоб до них швидше адаптувалася економіка, а населення від зростання вартості газу має захистити бюджет. До того ж через низькі тарифи газотрейдерам не вигідно співпрацювати з підприємствами теплокомуненерго. Виходить, що на комунальному ринку немає конкуренції. Як за її відсутності знизити ціну на газ — не ясно.

Така цінова політика призведе до тінізації і монополізації ринку. Так, до 2010 року, за словами Романа Сторожева, єдиним постачальником газу в Україну буде СП «Росукренерго», яке щорічно постачатиме 55 мільярдів кубометрів газу. На кордоні його купує СП «Укргазенерго». Якщо в майбутньому таких покупців у «Росукренерго» стане більше, то між ними виникне конкуренція, а отже, ціна на газ може знизитися. «Нині, — заявив пан Сторожев, — вартість газу формується в такий спосіб: вхідна ціна на кордоні плюс 15 доларів».

Населення, яке так пильно стежить за україно-російськими газовими баталіями, чиновники і газотрейдери заспокоюють одним — підігріває воду в їхніх батареях газ, видобутий винятково в Україні.

До речі. Як заявляють у Мінпаливенерго, Україна виплатила Туркменістану борги за газ, поставлений у 2003—2005 роках.