Третій день політичної голодовки депутатів у холі апартаментів голови Харківської облдержадміністрації А. Авакова сподіваних «дивідендів» не приніс жодній зі сторін. Керівник ОДА, вже очевидно, добровільно крісло не залишить: не та країна, не ті традиції. Його опоненти теж не збираються відступати: позовну заяву облдержадміністрації з проханням заборонити пікет у будинку держадміністрації, тому що це заважає роботі, суд відхилив: не знайшов у ньому переконливих доказів, як саме можуть перешкодити роботі депутати, що мирно розташувалися на диванчику біля дверей кабінету керівника.

Утім, секретаріат президента вже висловив своє ставлення до подій у Харкові. Президент Віктор Ющенко не має наміру звільняти голову Харківської обласної адміністрації Арсена Авакова під тиском голодовки депутатів рад різних рівнів Харківської області. Про це заявив в ефірі студії «1+1» заступник глави секретаріату Віктор Бондар. Призначення і звільнення обласних керівників — прерогатива виключно президента, підкреслив він.

Нагадаю, як розвивалися події. 3 червня Харківська облрада висловила недовіру голові облдержадміністрації А. Авакову. За прийняття такого рішення проголосувало більше 100 депутатів. Конституція гласить: «Якщо недовіру голові районної чи обласної державної адміністрації висловили дві третини депутатів від складу відповідної ради, Президент України приймає рішення про відставку голови місцевої державної адміністрації».

На другий день голодовки одному з її учасників стало погано. Уранці 64-літнього Валерія Цюртока відвезли до лікарні (припускають передінфарктний стан). За словами голодуючих, це пов’язано не з відмовою від їжі, а з тією обстановкою, в якій їм доводиться відстоювати позицію облради. Співробітники держадміністрації, кажуть вони, дозволяли собі висловлюватися на адресу літньої людини досить образливо.

Тим часом голова обласної ради Василь Салигін надіслав Президентові України В. Ющенку телеграму, в якій сказано, що недовіру в області депутати висловили не тільки голові облдержадміністрації, а й багатьом керівникам райдержадміністрацій. «Депутати вимагають рішучих дій від гаранта Конституції. Таке нехтування законами і Конституцією України призвело до того, що частина депутатів, які втратили роботу в 2005 році саме з політичних мотивів, перейшла до крайніх заходів: почала безстрокову голодовку. Жителі Харківщини чекають від Вас, як глави держави, адекватних дій відповідно до вимог Конституції».

На сьогодні оголошено прес-конференцію голови Харківської облради.

Харків.