Ранкове засідання 4 жовтня

Більшість питань, які розглядалися у сесійній залі, були присвячені газовій проблемі. Андрій Деркач довів до відома народних депутатів попередній звіт очолюваної ним тимчасової слідчої комісії з питань перевірки ситуації із забезпеченням природним газом українських споживачів, розрахунками за поставлений природний газ та можливими порушеннями чинного законодавства на енергетичному ринку України. (Повний текст висновків комісії опубліковано в «Голосі України» за 3 жовтня ц. р.).

Комісія дійшла висновку, що вартість газу українського виробництва може бути знижена на 30 відсотків. Крім того, комісія вважає за необхідне оптимізувати податкове навантаження НАКу з урахуванням соціально-економічних моментів. І пропонує весь прибуток «Нафтогазу України» від експорту та реекспорту газу в 2007 році направити на зниження ціни на газ для населення та підприємств житлово-комунального господарства. Водночас, комісія рекомендує Національній комісії регулювання електроенергетики терміново переглянути обгрунтування і визначитися щодо зменшення граничного рівня оптової ціни на природний газ для потреб населення та бюджетної сфери, враховуючи матеріали та висновки комісії. Крім того, депутати вважають за потрібне зобов’язати НКРЕ перевірити достовірність наданих НАК розрахунків для затвердження ціни на газ для населення.

Парламентарії продовжили термін роботи ТСК, з тим щоб за три місяці вона оприлюднила остаточний звіт.

Вина за підвищення цін — зокрема, в інформації Кабінету Міністрів про забезпечення природним газом населення і підприємств комунальної теплоенергетики, тарифну і цінову політику стосовно енергоносіїв тощо — покладалася на попередні уряди. Доповідач з цього питання віце-прем’єр-міністр Андрій Клюєв зазначив, що уряд пропонує знизити ціну на природний газ, який використовується населенням у побуті, крім опалення, на 75 грн. Таким чином, ціна становитиме 339 грн. за тисячу кубометрів. Таке зниження, за словами Андрія Клюєва, торкнеться 6,8 млн. українських сімей. А для того, щоб захистити вразливі верстви населення, уряд пропонує запровадити диференціацію цін на природний газ. Відтак, для сімей, які споживають до 3,5 тисячі кубометрів газу щороку і мають до 100 кв. м житлової площі, пропонується знизити базову ціну газу на 20 відсотків (таких сімей в Україні 2,6 млн.). Тим, хто споживатиме до 9 тисяч кубів газу на рік і має від 100 до 200 кв. метрів житлової площі, ціна на газ залишиться базовою (2,7 млн. сімей). Той, хто споживатиме до 12 тисяч куб. м газу на рік і має житлову площу від 200 до 400 кв. м, отримуватиме газ за ціною на 73 відсотки вище за базову (120 тисяч сімей). А ті, хто споживатиме понад 12 тисяч куб. газу і має житлову площу, що перевищує 400 кв. м, платитимуть удвічі більше (таких сімей 40 тисяч). Наразі реалізація цього проекту, за словами віце-прем’єр-міністра, потребує близько двох місяців. А також змін до законів про господарські товариства та стабілізаційний фонд ресурсів природного газу. Водночас урядовець повідомив, що нині розробляється програма на заміщення природного газу на вітчизняне вугілля, енергоносії та інші альтернативні види опалення. А. Клюєв попросив народних депутатів прискорити прийняття змін до законодавчих актів щодо стимулювання заходів з енергозбереження.

Народні депутати не змогли скасувати мораторій на підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги та спожиті у побуті природний газ і електроенергію, послуги громадського транспорту (крім таксі), оскільки це питання сесія має розглядати лише після подання Регламентного комітету. Однак комітет це питання ще не розглядав. Перенесено розгляд і законопроекту про стабілізаційний фонд ресурсів природного газу, а також зміни до статті 92 Земельного кодексу (щодо права релігійних організацій на постійне користування землею). Натомість парламентарії ухвалили постанову про відзначення 100-річчя з дня народження видатнокї української письменниці Ірини Вільде (Полотнюк Дарії Дмитрівни).