Учора Комітет Верховної Ради з питань культури і духовності провів комітетські слухання на тему «Про хід виконання постанови Верховної Ради України «Про рекомендації парламентських слухань «Національна кінематографія: стан, проблеми та шляхи їх вирішення», а також постанови Кабінету Міністрів України «Про деякі питання порядку розповсюдження і демонстрування фільмів».

Мета слухань — порадитися з професіоналами і отримати від них обґрунтовану інформацію. Завдяки цьому комітет сподівається ефективніше удосконалювати положення законодавства в кінематографічній галузі. Для цього до участі у слуханнях було запрошено представників уряду, зокрема, Міністерства культури і туризму, Мінекономіки, Мінфіну, а також членів Національної спілки кінематографістів, директорів кінотеатрів.

Не суди по кривосудах

Напередодні урядового засідання, де, окрім іншого, йшлося про ретельну перевірку використання бюджетних коштів, своє слово на цю тему сказала парламентська Спеціальна контрольна комісія з питань приватизації. У вівторок вона ухвалила рішення рекомендувати Верховній Раді України створити тимчасову слідчу комісію, яка відстежить витрату коштів, отриманих від приватизації ВАТ «Криворіжсталь». Відповідний проект постанови парламенту внесла лідер БЮТ Юлія Тимошенко. Дехто з народних обранців пояснює таку потребу досить делікатно: ніхто не стверджує про зловживання цими коштами, але є дефіцит інформації, що породжує пересуди про дії влади.