Вечірнє засідання 3 жовтня

377 народних депутатів погодилися з Президентом Віктором Ющенком, який не погодився із, здавалося б, благородними нормами, внесеними парламентаріями минулого скликання до статті 21 Основ законодавства України про культуру. Прийняті тоді норми мали стати шлагбаумом тим, хто одним розчерком пера перепрофільовує у розтлінні шинки сільські вогнища культури — клуби і бібліотеки, спортзали, що перебувають у комунальній власності сіл, селищ і міст. Рішення про ліквідацію таких закладів треба було обов’язково приймати на місцевих референдумах, а на доважок має своє обов’язкове слово сказати відповідний центральний орган виконавчої влади. Президентські служби цілком слушно побачили у цьому підході низку формальних порушень уже чинного законодавства, зокрема, втручання органів виконавчої влади у конституційні повноваження органів місцевого самоврядування.

Не набрав чинності закон України «Про антарктичну діяльність». Доповідаючи з цього приводу, заступник міністра закордонних справ Володимир Огризко пояснив депутатам: чинними міжнародно-правовими актами визначено особливий правовий і політичний статус Антарктиди — відповідно до договору про Антарктиду жодні дії або діяльність не створюють ніяких прав суверенітету в Антарктиці. Разом з тим у низці статей українського закону містяться положення, які можуть розглядатися як... поширення суверенітету України на Антарктику. Тому Президент запропонував закон відхилити, і парламентарії з ним погодилися — відправили документ на доопрацювання.

Законотворці-соціалісти, від імені яких доповідав вінничанин Іван Бондарчук, запропонували усунути 121-гривневу диспропорцію, що виникла між мінімальною зарплатою і прожитковим мінімумом для непрацездатних. Тобто зарплата нижча, аніж можливість прожити за найскромнішими витратами. Щоб виправити ситуацію, депутати-соціалісти не зважили на думку союзників по коаліції, які нині засідають в уряді і не погоджуються з новим підходом. Принципово проти Мінфін, мотивуючи тим, що запровадження запропонованої норми потребує вишукати додатково в держбюджеті на 2007 рік 19 мільярдів гривень.

Своє слово депутати-соціалісти сказали на тему продажу-непродажу української земельки під час розгляду змін до «Перехідних положень» Земельного кодексу України. Більшість парламентаріїв погодилася взяти за основу проект закону народного депутата Василя Цушка.