Нещодавно на Сумщині відбувся XVІ Всеукраїнський сільський фестиваль «Боромля-2006» і конкурс на краще виконання творів про українське село. Урочисто відкрили фестиваль у Тростянецькому парку імені П. І. Чайковського. Конкурс проходив у районному Будинку культури. Заключний концерт лауреатів відбувся в селі Боромля, великий концерт за участю майстрів мистецтв і художніх колективів — на стадіоні в Тростянці.

Афіші сповіщали: «Голос України» — головний інформаційний спонсор цього унікального, єдиного в Україні та, мабуть, і у світі мистецького свята. Отже, пропонуємо вашій увазі розмову нашого кореспондента з одним із його фундаторів незмінним художнім керівником, заслуженим діячем мистецтв, президентом творчої спілки «Асоціація діячів естрадного мистецтва України» Віктором Герасимовим.

— Вікторе Володимировичу, хто конкретно ініціатор цього професійного і вже традиційного свята селян і митців?

«Боромля» була предтечею нашої Незалежності. Її перші позивні пролунали у травні 1991 року в самій глибинці України, в селі Боромля зеленошумного Тростянецького району. А безпосереднім ініціатором був Іван Коломієць, начальник ПМК-145, людина напрочуд душевна і водночас ділова, яка все своє життя віддавала краянам. Я схвально поставився до його пропозиції, ми швидко порозумілися. Нас гаряче підтримав тодішній голова Тростянецької районної ради Микола Березін.

— Цікаво, якою була перша «Боромля», хто брав участь у ній?

— На жаль, багато з її учасників відійшли, як кажуть, за межу... Це незабутні співак Анатолій Солов’яненко, знаменитий танцівник Валерій Ковтун, режисер Борис Шарварко, композитор Олексій Семенов, поет Леонід Татаренко. І нині ще активно діючі гуморист Анатолій Литвинов, співаки Микола Гнатюк, Віталій і Світлана Білоножки, Алла Кудлай, Микола Свидюк, Олександр Василенко, Віктор Шпортько — ціле гроно талантів, і яких!

Тож фестиваль починався на найвищій мистецькій ноті, і нам приємно, що ця традиція збереглася й по сьогодні. Зазначу, що цю ноту згодом посилювали і підносили Раїса Кириченко, Дмитро Гнатюк, Назарій Яремчук, Григорій Гаркуша, Василь Зінкевич, Анатолій Паламаренко, Володимир Удовиченко, Анатолій Пащенко та інші відомі митці. А також провідні художні колективи України — Національні хор імені Григорія Верьовки, ансамбль танцю імені Павла Вірського, оркестр народних інструментів, державний духовий і естрадно-симфонічний оркестри, кращі обласні колективи.

— Ваша асоціація проводить нині багато різних фестивалів, конкурсів тощо. То яка особливість «Боромлі» порівняно з іншими мистецькими святами?

— Відмінність у тому, що вона не просто черговий захід, великий гала-концерт на стадіоні чи в парку, а у головному — постійному розвитку самого цього явища у часі й просторі. Ядром «Боромлі» є Всеукраїнський конкурс на кращий твір про українське село. Це ідеологічне кредо цього фестивалю, його основа і перспектива.

Важливим і відмінним є й те, що у конкурсі беруть участь виконавці без обмеження віку, люди, які не можуть виступати, скажімо, на молодіжних фестивалях. А тут є можливість висловитись, приміром, і вісімдесятирічному Мусію Мартову з Дрогобича, і семирічному Герману Татаринському з Києва. Головне, що всіх їх уважно прослуховують, професійно оцінюють. Адже журі конкурсу очолює всесвітньо відомий музичний авторитет, Герой України, народний артист України, СРСР, лауреат Шевченківської премії, академік Анатолій Авдієвський.

У складі журі — інші відомі у світі митці: народні артисти України Ростислав Бабич, Людмила Довгань, Валерій Захарченко, Микола Коломієць, Анатолій Литвинов. Цей список можна продовжувати, але не можу не згадати Костянтина Огнєвого, який також часто виступав для селян у «Боромлі» й активно працював у журі.

— Ви відстежуєте подальшу долю лауреатів конкурсу? Кому «Боромля» відкрила шлях у високе мистецтво?

— На жаль, я не зможу всіх назвати, бо список тих, хто став професійним артистом, має нині звання «заслужений», буде дуже великий. Назву лише кілька. Починали на «Боромлі» Анжела Вербицька, Анжеліка Андрієвська, Тетяна Піскарьова, Юрій Климчук, Анатолій Кобзар, Володимир Пушкар. Я вже називав Білоножок, Кудлай, Свидюка.

— А чи є твори, народжені саме «Боромлею»?

Уперше саме з сільського стадіону злетіла у світ популярна нині пісня «Росте черешня в мами на городі» на слова Миколи Луківа у виконанні автора музики і виконавця, тепер уже народного артиста, композитора Анатолія Горчинського. Таких прикладів безліч. Вони —закономірні, тому що на фестивалі панує справжня творча атмосфера, особлива, ні з чим незрівнянна аура.

— А переможцями стали?..

— Назву лише кількох. Гран-прі вибороли Олексій Стекало з Люботина за виконання пісень про село і танцювальний колектив «Кольоровий дощ» Тростянецького районного Будинку культури. Лауреатом конкурсу став композитор із Сум заслужений діяч мистецтв України Валерій Козупиця за виконання власної пісні «Здрастуй, рідне село» на слова Миколи Грищенка.

— До речі, нинішня місцева влада так само активно допомагала вам у проведенні фестивалю?

— Ми вдячні за дієву допомогу передусім голові Тростянецької райдержадміністрації Юрію Ромашову. Увагу й підтримку ми відчували від заступника голови Сумської обласної держадміністрації Олександра Лаврика, начальника обласного управління культури Василя Деркача, директора обласного центру народної творчості, автора нової пісні про фестиваль «Боромля» Миколи Юдіна. Ми вдячні за солодкі призи, які надало учасникам кондитерське товариство, яке очолює Юрій Логуш, постійному меценату цього фестивалю Промінвестбанку.

— Ви у своїх недільних радіопередачах вже не раз розповідали про цей фестиваль. А по телебаченню буде його показ?

— Творча група першого Національного каналу УТ на чолі із Степаном Скиданом відзняла фестиваль і невдовзі телеглядачі зможуть побачити розповідь про нього.

Ми дуже вдячні за моральну та інформаційну підтримку «Голосу України». Ваша газета — єдине державне, загальноукраїнське видання, яке відгукнулася на нашу пропозицію і цим інтерв’ю так детально розповідає про цей фестиваль. А це та ще художні здобутки його учасників додають нам сил і впевненості з оптимізмом дивитися в майбутнє.

— Дякую вам, Вікторе Володимировичу, за інтерв’ю, добрі слова про нашу газету. Бажаю всебічної підтримки у проведенні наступних «Боромлей», творчих успіхів і нових перемог всім її учасникам.

— Щиро дякую.

Інтерв’ю провів Яків ГАЛЬЧЕНКО.