Як і прогнозував «Голос України», з кожним днем політична осінь стає дедалі спекотнішою. Поки що відбуваються непомітні для стороннього ока перманентні «бої» у центрі і в регіонах. І хоча глава держави, як і прем’єр, стверджують, що немає ніякого протистояння, схоже, із «холодної» фази «війна» за повноваження може перейти в «гарячу».

У чому, правда, брате?

Минулого четверга Кабінет Міністрів вирішив показати, хто в домі господар. У відповідь на селекторну нараду, що її провів глава секретаріату Президента Віктор Балога з головами обласних державних адміністрацій, уряд підготував проект постанови, якою передбачалося зробити подання на п’ятьох голів ОДА на звільнення. Усі вони прийшли на свої посади після перемоги Віктора Ющенка, а полтавський керівник виконавчої влади Валерій Асадчев взагалі пробув на посаді чотири місяці.

Реакція глави держави була прогнозованою — ніхто нікого з посади не звільнив, а навпаки — заспокоїли: всі залишаються на місцях.

У відповідь прем’єр у Донецьку пообіцяв зміни до Конституції і формування нової вертикалі з виконавчих комітетів. Не забарилася і реакція місцевих депутатів. У понеділок у Харкові кілька депутатів обласної ради оголосили голодовку, вимагаючи увільнити з посади голову місцевої ОДА Арсена Авакова. Схоже, місто, яке амбіційно претендує на титул «першої столиці», стане епіцентром протистояння Партії регіонів з главою держави. Поза всіляким сумнівом, можна прогнозувати щось таке і в інших областях, де «регіонали» мають більшість у радах.

Гарбуз для жениха

Власне, схоже, про широку коаліцію уже можна говорити в минулому часі. Представник Партії регіонів у робочій групі Олена Лукаш заявила, що документи про формування широкої коаліції готові до підписання. Натомість представник фракції «Наша Україна», голова Партії промисловців і підприємців Анатолій Кінах заявив, що положення Універсалу національної єдності так і не вдалося включити у договір. Іще один камінь спотикання — право вето на рішення коаліціянтів. У свою чергу, Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк ще раз підтвердив: комуністи не збираються здавати свої позиції і не підтримають включення положень універсалу у договір про широку коаліцію. Недаремно лідер фракції «Наша Україна» Роман Безсмертний заявив, що вона готова до переходу в опозицію і може відкликати своїх міністрів з уряду Віктора Януковича.

Звичайно, для антикризової коаліції у такому кроці «нашоукраїнців» немає нічого страшного. Однак може виникнути низка проблем.

По-перше, у нинішніх коаліціянтів не вистачить голосів, щоб внести зміни до Конституції щодо місцевого самоврядування. По-друге, постає проблема подолання президентського вето. Скажімо, на закон про державний бюджет на 2007 рік.

Окрім того, після невдачі щодо формування широкої коаліції вся відповідальність за соціально-економічну ситуацію в країні лягає на антикризову коаліцію. І схоже, в Партії регіонів починають це добре розуміти. Недаремно дедалі частіше лунають звинувачення на адресу попередніх урядів, які, мовляв, довели економіку до кризового стану. Щоправда, в цьому випадку хочеться нагадати анекдот про три конверти. Чи не надто швидко «регіонали» відкрили перший з них? Тим паче що переговори з Росією про поставки газу поки що результату не дали, а з урахуванням того, що переговорники не інформують нікого про хід перемовин, домовленостей, видно, досягти буде нелегко.

З другого боку, не все спокійно і в «регіональному» домі. Дедалі частіше оглядачі починають говорити про невдоволення, яке наростає у лавах фракції Партії регіонів.

***

Немає сумніву, першим важким випробуванням для уряду і антикризової коаліції стане перше читання проекту головного фінансового документа на наступний рік, призначене на 20 жовтня. Власне, після цієї дати і окресляться шляхи розвитку подій у парламенті і у владних коридорах. Однак, схоже, спокою очікувати не варто.