Здається, хтось із великих людей сказав, що найпрекрасніше в природі — це відсутність людини. Втім, харківські лісники із року в рік намагаються довести зворотне. Тільки цієї весни у рамках програми «Довкілля» вони зорганізували висадку понад мільйона саджанців протягом одного дня. Всього минулої весни дерева було посаджено на 1950 гектарах. Незабаром буде проведено заліснення ще 200 гектарів, які не використовують у сільськогосподарському виробництві.

Якщо в традиційній лісовій зоні західної України найбільша проблема, як зберегти ліси від масової вирубки, то на сході — як істотно їх примножити, довести площу лісових насаджень до науково обґрунтованих норм. Звичайно, наївно гадати, що у наших лісах уже панує сама природа. Фактів самовільних, незаконних, економічно неефективних вирубок теж чимало. Але у харківському обласному управлінні Державного комітету лісового господарства мені навели дві цифри. На Харківщині є 419,4 тисячі гектарів лісів, а підпорядкованих управлінню лише 298 тисяч гектарів.

Запитання: хто господар ще більш як 120 тисяч гектарів лісу? А хто завгодно! Починаючи від міністерства аграрної політики і закінчуючи просто спритними ділками. Всього близько 20 користувачів. То хто сьогодні в лісі господар — питання, швидше, риторичне, ніж прагматичне.

На Харківщині лісистість — 12,1 відсотка від загальної території області. Науково обґрунтований показник — 15 відсотків. Для того, щоб його досягти, потрібно створити ще 100 тисяч гектарів нових лісів. Державна програма «Ліси України», на основі якої розроблена відповідна програма області на період з 2003 по 2015 рік, започаткувала створення 16 тисяч гектарів нових лісів на орендованих землях та по берегах річок, водоймищ, водосховищ. У такий спосіб лісистість збільшиться до 12,6 відсотка. Втім, це тільки початок великої роботи.

Але у цьому зв’язку варто навести і такі історичні дані. Наприклад, наприкінці 20-х років минулого століття лісистість області становила лише 5,5 відсотка. А за роки незалежної України лісів в краї не зменшилося ні на гектар. Навпаки, за останні роки лісовими підприємствами було створено близько 40 тисяч гектарів нових лісових насаджень. Майже дві тисячі з них — навесні нинішнього року. Мало того, управління лісового господарства області проводить такі вдалі пропагандистські кампанії зі збереження і примноження лісів, що залучає до своїх акцій не лише власних працівників, а й учнів шкіл, студентську молодь, громадські організації, органи місцевого управління, усіх любителів і поборників природи. Лише за один день, як уже було сказано, у цьому році висаджено 1 мільйон сіянців. Адже це так здорово — потрудитися на землі, на свіжому повітрі, посадити дерево, яке ще довго ростиме, залишатиметься після нас і слугуватиме уже наступним поколінням. Водночас на ділянках, де вирубається ліс, заліснення відбувається практично у рік вирубки.

Поведінка людини в природі — дзеркало її душі. Добре сказано. Але, на жаль, не завжди ми пам’ятаємо ці слова, коли входимо до лісу. А, можливо, краще не палити багаття, не залишати сліди так званого цивілізованого відпочинку, а заглибитись в його хащі, відчути себе частинкою величної природи, поспостерігати, як там приживається у наших широтах олень, як готується до зими кабан...

Харківська область.