Кабінет Міністрів ініціюватиме розгляд у Верховній Раді закону про регіональне самоврядування, заявив під час перебування в Донецьку Прем’єр-міністр Віктор Янукович. За його словами, такий закон дасть змогу сконцентрувати більше ресурсів на місцях та децентралізувати владу.

«Ви отримаєте в руки закон про місцеве самоврядування, який надасть вам можливість формувати регіональну політику, — зазначив глава уряду, виступаючи перед активом області. — Приймати законодавчі акти тут, у регіоні, регіональні закони».

На думку В. Януковича, реформу місцевого самоврядування реально розпочати вже в 2007 році: «Не буде обласних державних адміністрацій, будуть обласні виконавчі комітети, будуть районні виконкоми. Ви обиратимете керівників. Ми вибудовуватимемо вертикаль виконавчої влади і партнерські стосунки з регіонами».

Керівник уряду не вважає, що після такої реформи Президент не матиме важелів керування регіонами. На думку В. Януковича, у глави держави буде можливість створити свої представництва в областях і «через контролюючі органи стежити за тим, щоб не порушувалася Конституція, щоб не порушувалися права людини в регіонах».

Прем’єр назвав «неконституційним і нереальним» рішення Верховної Ради про подолання вето Президента на мораторій на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. В. Янукович вважає, що тарифи повинні змінюватися залежно від собівартості і витрат. Водночас ціни на комунальні послуги мають бути прив’язані до системи соціального захисту.

Донецьк.