Народні депутати минулого тижня працювали у комітетах і округах. Робота йшла передусім над проектом державного бюджету на 2007 рік. Отож головними дійовими особами на політичній сцені стали уряд і секретаріат Президента.

Головна канцелярія країна уже на початку політичного сезону затіяла кадровий ремонт. На місце Олега Рибачука, який керував роботою секретаріату, прийшов Віктор Балога з Міністерства надзвичайних ситуацій. Можливо, через це чиновник отримав визначення як «кризовий менеджер». Разом з ним на Банковій обживаються колишні міністри з уряду Юрія Єханурова: один з найперспективніших політиків Арсеній Яценюк і один з наймолодших екс-міністрів Віктор Бондар. З глибокого запасу був викликаний колишній перший заступник міністра закордонних справ Олександр Чалий.

Реконструкція секретаріату збіглася в часі з активізацією чиновників Кабінету Міністрів, які відмовилися візувати укази глави держави. Нині це питання перейшло до Конституційного Суду. І, схоже, ця установа без роботи не залишиться.

Уряд на своєму засіданні затвердив проект закону про Кабінет Міністрів. Мабуть, він таки буде прийнятий нинішньою Верховною Радою. Але у цього документа далеко не безхмарне майбуття. Не можна виключати і вето Президента, і навіть направлення його до Конституційного Суду.

Народні обранці подолали вето Президента на закон про мораторій на підвищення цін на газ, електроенергію і тарифи житлово-комунального господарства. Як нинішній уряд виходитиме з цієї ситуації? Бо мало пообіцяти зниження — до 20 відсотків — цін і тарифів у житлово-комунальній сфері. Після подолання вето треба повертатися на висхідні позиції і заново приймати рішення. По-перше, треба скасовувати уже не вето, а мораторій. По-друге, після того треба ухвалювати нове рішення про підвищення цін і тарифів, оскільки рішення уряду Юрія Єханурова відтепер уже не діють. По-третє, знову треба переглядати не тільки фінансові, а й макроекономічні показники на наступний рік. А це означає новий початок роботи над проектом головного фінансового документа країни.

Чи вдасться знайти вихід, покаже нинішній тиждень, коли продовжаться сесійні засідання парламенту.