Доля закону про мораторій на зростання цін і тарифів на електроенергію, газ і житлово-комунальні послуги вирішуватиметься після заслуховування у парламенті звіту тимчасової слідчої комісії з питань перевірки ситуації на енергетичному ринку та схвалення низки законодавчих актів. Про це заявив на прес-конференції у парламенті Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк. На його думку, є декілька варіантів розвитку подій. Або парламент скасує своє попереднє рішення про подолання вето Президента на цей закон, або ж він буде переданий на підпис Президенту. А після того Верховна Рада може прийняти рішення вважати закон нечинним. Не виключив А. Мартинюк і такого варіанта: закон про мораторій може набути чинності, однак його просто не виконуватимуть. Водночас Перший заступник глави парламенту зауважив, що уряд нині дуже серйозно працює над можливістю знизити тарифи на газ та житлово-комунальні послуги. Зокрема, за інформацією А. Мартинюка, нинішню ціну 414 грн. за тисячу кубометрів газу для населення у помешканнях площею не більше як 100 квадратних метрів може бути знижено до 339 грн. за тисячу кубометрів газу. Однак ситуація непроста, наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради, оскільки невідомо, якою буде ціна на газ наступного року.

За повідомленням А. Мартинюка, нинішнього тижня не буде поставлено на голосування питання про обрання ще одного заступника Голови Верховної Ради. Це вирішуватимуть лише тоді, коли буде з’ясовано долю парламентської коаліції. Водночас він наголосив, що комуністи ніколи не відмовляться від своїх застережень, висловлених під час підписання Універсалу національної єдності.

Відповідаючи на запитання про статус російської мови, Перший заступник Голови Верховної Ради підкреслив: змінити статус російської мови можна лише через внесення відповідних змін до Конституції України, а це дуже тривалий і нелегкий процес. «Питання мови, релігії — надзвичайно вразливі, тож треба їх вирішувати, враховуючи, що маємо бути єдиною державою», — сказав Перший заступник глави парламенту.