Нинішнього пленарного тижня у парламенті знову вируватимуть пристрасті довкола цін і тарифів на електроенергію, газ і житлово-комунальні послуги для населення. У середу, 4 жовтня, депутати планують заслухати звіт тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань перевірки ситуації із забезпеченням природним газом українських споживачів, розрахунками за поставлений газ та можливими порушеннями законодавства на енергетичному ринку України.

Лідерка фракції БЮТ Юлія Тимошенко на погоджувальній раді звернулася до Голови Верховної Ради Олександра Мороза з вимогою негайно передати на підпис Президентові закон про мораторій на зростання цін і тарифів на житлово-комунальні послуги, щодо якого парламент подолав вето. Зволікання із підписанням цього закону, за її словами, призводить до чергової хвилі підвищення тарифів і критичної ситуації у регіонах. Загалом Верховна Рада планує розглянути 55 питань, з яких вісім подані Президентом, чотири — урядом, решта ініційовані народними депутатами.

Серед законопроектів, винесених на розгляд Верховної Ради цього пленарного тижня, — проект закону про Державну програму економічного і соціального розвитку України на 2007 рік, зміни до закону про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, з пропозиціями глави держави, закон про статус слідчих з пропозиціями глави держави, проекти законів про засади запобігання та протидії корупції та про відповідальність юридичних осіб за вчинення корупційних правопорушень. А також низка кадрових питань — вирішення долі депутатів-сумісників, звільнення та обрання членів Рахункової палати, про призначення позачергових виборів окремих сільських, селищних і міських голів.

Глава парламенту Олександр Мороз на погоджувальній раді звернувся до керівників парламентських комітетів і лідерів депутатських фракцій з проханням подати свої пропозиції до перспективного плану законодавчих робіт, розрахованого на наступні п’ять років. За словами глави парламенту, цей перспективний план буде також погоджено з Кабінетом Міністрів та секретаріатом Президента України.

Юлія Тимошенко наполягала прискорити розгляд закону про опозицію, а для його опрацювання скликати нараду за участю народних депутатів та Прем’єр-міністра України.