Не спокусили!

Плавання. 18-річна чемпіонка Європи з плавання на дистанції 100 метрів брасом Ганна Хлистунова з Рівного відмовилася від пропозиції прийняти громадянство Росії і виступати за збірну цієї країни. «Я нікуди не збираюся їхати. Так, справді, було запрошення від росіян виступати за їхню збірну. Мені обіцяли квартиру та високу зарплату. Проте я наголошую, що залишаюся в Україні і хочу покласти край розмовам на цю тему».

Лихий призвід — людям заохота...

Футбол. Чемпіонат країни. Вища ліга. 9-й тур.

«Кривбас» — «Металург» (Донецьк). 1:1. 8 000 глядачів. Голи: Іващенко, 73 — Косирін, 16.

«Зоря» — «Металіст». 2:2. 10 000. Овеков, 25, Онищенко, 52 — Данилов, 41, Рикун, 72.

«Динамо» — «Таврія». 2:1. 6 000. Родольфо, 33, Шацьких, 48 — Василяускас, 90+1.

ФК «Харків» — «Арсенал». 2:0. 3 000. Гладкій, 4, 16. Вилучено Березовчука (ФК «Харків», 47, два попередження), Бредуна («Арсенал», 80, два попередження).

«Шахтар» — «Сталь». 3:1. 12 000. Бєлік, 17, 62, Воробей, 72 — Мелікян, 81.

«Карпати» — «Дніпро». 0:1. 25 500. Єзерський, 20. Вилучено Кернозенка («Дніпро», 61, фол останньої надії).

«Шахтар», «Динамо» — по 23 очки, «Дніпро» — 15, «Арсенал» — 14 , «Металіст» — 13, «Карпати» — 12, «Таврія», «Кривбас», «Металург» Д — по 11, «Чорноморець» — 10, ФК «Харків» — 9, «Іллічівець», «Ворскла» — по 8, «Сталь», «Металург» Зп — по 5, «Зоря» — 4.

Не думаю, що саме після прочитання критичної публікації в «Голосі України» Мірча Луческу включив до стартового складу на матч проти «Сталі» насамперед Олексія Бєліка, а ще Андрія Вороб’я. До них приєднаємо серба Звонімира Вукича. Звісно, наша потуга була краплиною у шквалі невдоволення ставленням румунського фахівця до українців у «Шахтарі». Особливо дратувало загал уперте намагання надавати місце в «основі» бразильцеві Брандау, котрий в кожному матчі марнує безліч моментів. Однак з отаких крапель, як наша, і утворюються впливові моря протесту.

Принаймні Бєлік виправдав наші сподівання на всі сто відсотків. Форвард збірної України відзначився чудовою грою і прекрасною результативністю. Ще одного м’яча забив партнер Олексія по національній команді Андрій Воробей.

Звичайно, «Сталь» — не «Рома» чи «Олімпіакос»... Проте вияв поваги до власних вихованців, хоч і запізніле, — факт відрадний. Сподіватимемося, що отака тенденція триватиме і в наступних матчах «Шахтаря» в Лізі чемпіонів...

Дехто вже висловлює побоювання, що, мовляв, українських воротарів уразив невідомий вірус, котрий призводить до вилучення з поля. Як кажуть, лихий призвід — людям заохота. Неприємну естафету в динамівця Олександра Шовковського прийняв дніпрянин В’ячеслав Кернозенко. Втім, ця подія на результат матчу у Львові не вплинула. Гості перемогли і зіпсували львів’янам свято (стародавнє місто відзначало 750-річчя). До речі, м’яча у ворота господарів забив корінний львів’янин Володимир Єзерський. Але така доля спортсменів-професіоналів — відпрацьовувати зарплату без усяких сентиментів.

Динамівці після фіаско в Мадриді мали певну втіху, перемігши «Таврію». Як висловився їхній наставник Анатолій Дем’яненко, певні відрізки зустрічі команда провела на пристойному рівні. «Головне, що в більшості футболістів спостерігалося велике бажання зіграти якнайкраще, реабілітуватися», — сказав тренер.

Якісні епізоди — це, безперечно, добре, але до абсолютної гармонійної картини і потужної командної гри ще неблизько. Для досягнення мети потрібно багато праці і взаєморозуміння в колективі.

Дем’яненко також повідомив, що вже днями в основній групі тренуватимуться Клебер і Сергій Ребров. Вони дуже потрібні команді, особливо тепер.

Шотландці визначили гравців

Тренер збірної Шотландії Волтер Сміт оголосив склад команди на відбіркові матчі Євро—2008 проти збірних Франції й України.

Воротарі: Ніл Александер («Кардіфф Сіті», Уельс), Пол Галлахер («Норвіч», Англія), Крейг Гордон («Гартс»); оборонці — Грем Александер («Престон», Англія), Рассел Андерсон («Абердін»), Гаррі Колдуелл, Стів Макманус (обидва — «Селтик»), Крістіан Дейллі («Вест Гем», Англія), Кевін Макнейтон («Кардіфф Сіті», Уельс), Грем Мерті («Рідінг», Англія), Роббі Нейлсон, Стівен Пресслі (обидва — «Хартс»), Девід Вейр («Евертон», Англія); півоборонці — Стів Браун («Гайберніан»), Баррі Фергюсон («Рейнджерс»), Даррен Флетчер («Манчестер Юнайтед», Англія), Пол Гартлі («Гартс»), Чі Маккалох, Гаррі Тілі (обидва — «Віган», Англія), Найджел Кваши («Вест Бромвіч», Англія), Скот Северін («Абердин»); нападники — Кріс Бойд («Рейнджерс»), Джеймс Макфадден («Евертон», Англія), Кенні Міллер («Селтик»), Гаррі О’Коннор («Локомотив», Росія, Москва).

«Молодіжка» виходить із затінку

Молодіжна збірна України (U-21) розпочинає підготовку до Євро—2009. Олексій Михайличенко запланував для свої підопічних два товариські поєдинки вдома. Обидва відбудуться у столиці на стадіоні імені Віктора Банникова. 7 жовтня українці прийматимуть одноліток із Білорусі (початок о 14.00), 10 жовтня поміряються силами з молодіжною збірною Литви (початок о 18.30).

Добірку підготував Віктор БРАНИЦЬКИЙ.