За зачиненими дверима?

Чи знає прес-служба Президента свої обов’язки? Таке запитання виникло в мене після того, як учора близько 11.30 отримала повідомлення від прес-служби глави держави такого змісту: «У п’ятницю, 29 вересня, Президент України Віктор Ющенко візьме участь у нараді з міськими головами та керівництвом асоціацій міст України та громад». Приблизно в цей же час інформаційне агентство УНІАН повідомило, що ця зустріч... уже триває. На моє прохання пояснити ситуацію Ніна Федоренко з прес-служби відповіла: зустріч розпочалася о десятій ранку в секретаріаті Президента, і вона не знає, чому про неї не було вчасно повідомлено. По роз’яснення вона порадила звернутися до першого заступника керівника прес-служби Лариси Мудрак. Проте всі спроби додзвонитися до пані Лариси були марні. Телефон незмінно відповідав довгими гудками. Отож, схоже, зустріч ця відбулася за зачиненими дверима, хоча нинішній глава держави обіцяв працювати прозоро. А коментарі в таких випадках, як правило, однобокі.

Олена ГОРБУНОВА.

Єврейським дітям давали слов’янські імена

У Києві в рамках заходів, присвячених 65-річчю трагедії в Бабиному Ярі, відбулася урочиста церемонія нагородження громадян України дипломами і медалями Праведників народів світу. Їх вручила посол Ізраїлю Наомі Бен Амі. «Праведниками світу» називають тих, хто під час масових розстрілів євреїв ховав їх у своїх будинках, брав єврейських дітей у свої родини.

У ці скорботні дні також вийшов Указ Президента України Віктора Ющенка про нагородження орденом «За заслуги» 124 українців за їхню мужність і самопожертву, виявлені в роки Великої Вітчизняної війни під час рятування євреїв від фашистського геноциду.