«Наша Україна» заявляє, що офіційні коментарі одного з департаментів Міністерства закордонних справ Російської Федерації щодо мови спілкування органів самоврядування України є грубим втручанням у внутрішні справи нашої держави. «Наша Україна» завжди виступала й виступатиме за добросусідські взаємини з Росією й гарантує вільний розвиток усіх мов, зокрема й російської, на своїй території.

Подібні кроки чиновників МЗС Російської Федерації аж ніяк не сприяють налагодженню та гармонізації українсько-російських взаємин. Такі дії лише нагнітають штучно створену мовну проблему, яка згідно соціологічних даних не є нагальною для населення всіх регіонів України.

Розвиток російської та інших мов в нашій державі гарантує і Конституція України, і чинні закони. Рішення Конституційного Суду України визначає, що поряд з державною мовою при здійсненні повноважень місцевими органами виконавчої влади, органами автономної Республіки Крим та органами місцевого самоврядування можуть використовуватися російська та інші мови національних меншин у межах і порядку, що визначаються законами України. Проте окремі російські чиновники заплющують очі на чинне законодавство України і продовжують займатися політичними спекуляціями на мовному ґрунті.

Це само стосується і будь-яких висловлювань щодо надання російській мові статусу другої державної. Такі дії несуть усвідомлено декларативний і провокативний характер, подібне питання передбачає складну юридичну процедуру через внесення змін до Основного Закону України. Тому адекватні кроки Міністерства юстиції та Міністерства закордонних справ України щодо цього питання здійснені в рамках їх конституційних повноважень.

«Наша Україна» вважає за дипломатичний абсурд вказувати однією країною органам самоврядування іншої якою мовою вони повинні користуватися.

Голова фракції Роман Безсмертний.