Наприкінці жовтня в селі Олександрія Рівненського району відкриють унікальне дитяче містечко, де мешкатимуть діти-сироти та діти, залишені без батьківського піклування. Про це заявив голова Рівненської ОДА Віктор Матчук.

Коли три роки тому один з дитячих оздоровчих таборів опинився на межі банкрутства, вирішили на його базі побудувати дитяче містечко. Місце його розташування досить вдале, бо село Олександрія за мальовничі пейзажі давненько називають курортним.

Запланували, що поряд із спальними корпусами, школою побудують навчальний центр служби зайнятості, де разом з іншими безробітними вихованці дитячого містечка здобуватимуть якусь професію, щоб бути готовими до дорослого життя. Навчальний центр справив новосілля першим і вже встиг багатьом дати спеціальності, а ось будівництво самого містечка дещо затягнулось. Одні пояснюють це частими змінами керівництва області, інші — проблемами з фінансуванням. Але розпочату справу, як стверджує голова Рівненської ОДА Віктор Матчук, таки доведуть до завершення. Багатьох радує, що змінюється підхід до виховання дітей-сиріт та дітей, залишених без батьківського піклування: замість шкіл-інтернатів будуть будинки сімейного типу, де діти почуватимуться, як удома, де біля прийомних батьків вчитимуться вести домашнє господарство, куховарити тощо, як це роблять діти у звичайних сім’ях. Нині проводять відбір сімей, які бажають жити і працювати у будинках сімейного типу. Вимоги до кандидатів жорсткі — вони мають відповідати певним моральним критеріям, мати своїх дітей, а отже, досвід виховання. До речі, кожна сім’я матиме власний поверх — комфортабельну квартиру з п’ятнадцяти кімнат.

— Дитяче містечко в Олександрії унікальне і поки що єдине в Україні. Тут збіглися інтереси одразу трьох міністерств: Міністерства праці та соціального захисту (на території містечка є центр зайнятості), Міністерства освіти та науки (є школа), Міністерства сім’ї, молоді та спорту (є дитячі будинки сімейного типу), — розповідає Віктор Матчук. — Але, як кажуть, сім баб — сім рад, а дитя безпупе. Тому, окреслюючи організаційну структуру, важливо визначитися, хто відповідатиме за містечко та здійснюватиме постійне фінансування на його утримання. Оскільки подібних об’єктів в Україні немає, складно було визначатися і з його статусом. Я запропонував через постанову Кабінету Міністрів України надати містечку статус експериментального. Для того, щоб кожен раз не звертатися до міністерств, а мати змогу на місці оптимізувати його діяльність. Окрім того, на нараді за участю міністра України у справах сім’ї, молоді та спорту Юрія Павленка ми домовилися створити наглядову раду. Юрій Павленко запропонував, щоб раду очолив голова ОДА, а до її складу увійшли представники усіх трьох міністерств. Якщо ж проект буде вдалим, рівненський досвід поширять в інших областях України. На 2007 рік на утримання містечка проситимемо субвенції з державного бюджету. За нашою інформацією, ми одержали на це «добро», — підкреслив Віктор Матчук.

Рівне.