Шановні друзі!

Прийміть найщиріші вітання з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек. Це воістину всенародне свято, адже кожна людина починає своє свідоме життя із знайомства з книгою. Саме з появою грамоти і книгодруку, а відтак — і бібліотечної справи, людство вперше отримало реальний шанс на інформаційне безсмертя і широке розповсюдження знань — запоруки його подальшого прогресу і становлення цивілізації. Згодом книга стала не тільки акумулятором людської мудрості та безцінного досвіду поколінь, а й перетворилась на рушій суспільного розвитку, незамінний засіб розвою науки, культури, духовності.

Сучасні бібліотеки — це могутні центри просвіти і справжні джерела знань. І хоча нині вони працюють на зовсім іншій основі, визначеній досягненнями науково-технічного прогресу, однак головне їхнє призначення залишається незмінним — озброювати людей невичерпним багатством інформації і в такий спосіб просувати суспільство до нових вершин пізнання.

Сьогодні бібліотеки є важливою складовою загального культурного процесу в Україні й відіграють значну роль в інтелектуальному зростанні населення. В той же час, на жаль, вони мають усі ті проблеми, які властиві сфері культури. Тому державі та її відповідним інститутам ще слід багато зробити, в тому числі й на законодавчому рівні, у створенні необхідних умов для успішного розвитку бібліотечної справи в Україні, утвердження в ній засад свободи інформації, подальшого розвитку сучасної матеріально-технічної бази, підвищення соціального статусу працівників.

Тож щиро бажаю всім бібліотекарям України доброго здоров’я, щастя і благополуччя, наполегливості й віри в завтрашній день, нових творчих успіхів у благородній справі поширення Знання на благо України.

З повагою,Олександр МОРОЗ,Голова Верховної Ради України.