Найбільшими благодійниками року Ліга українських меценатів визнала генерального директора агропромислової корпорації «Сквира» Івана Суслова та президента АТ «Оболонь» Олександра Слободяна. Саме їм днями присуджено ініційовану лігою в 1998 році премію імені Євгена Чикаленка.

Днями в Національній спілці письменників відбулася урочиста церемонія вручення цієї премії. Як пояснив виконавчий директор Ліги українських меценатів Михайло Слабошпицький, нинішні лауреати — люди знані не лише власним підприємницьким успіхом, а й самовідданою благодійною діяльністю, що сприяє національному відродженню в Україні. Справді, завдяки Олександрові Слободяну «Оболонь» стала не просто «пивом нашої Батьківщини», це значно більше, ніж торговельна марка, хай і навіть дуже розкручена, бо за знайомою назвою — тисячі добрих справ на благо суспільства.

Не менш відомий нашим читачам і Іван Суслов, який у житті керується заповітом Євгена Чикаленка: треба любити Україну не лише до глибини душі, а й до глибини власної кишені. До речі, саме цей видатний меценат української культури, видавець, що активно доклався до поширення національної свідомості через засновані ним «Громадську думку» і «Раду», є найбільшим авторитетом для Івана Миколайовича. «Не політики, гетьмани, князі, а меценати залишають після себе живодайний слід», — любить повторяти він.

Одним із таких «живодайних слідів» є відновлена вже за незалежності журналістом Миколою Цимбалюком чикаленківська газета «Рада». Саме сьогодні їй виповнюється сто років, з чим вітаємо колег і бажаємо не лише творчих успіхів, а й щедрих і ненав’язливих меценатів у скрутні для незалежної думки часи.