Приморському регіональному україно-болгарському багатопрофільному ліцею виповнилося 10 років.

Директор Юрій Курицин, звітуючи у серпні перед викладачами і батьками, за результатами таємного голосування отримав дуже показову рейтингову оцінку довіри — 97 відсотків із ста.

Набір восьмикласників у ліцей проводиться на конкурсній основі. Невеликий контингент учнів (майже 200 осіб) дає змогу виробити індивідуальний підхід до кожного. Особлива увага приділяється розвитку творчих здібностей та інтелігентності у вихованців.

Ліцей такого типу — єдиний в Україні і є своєрідною візитною карткою держави. Крім українців, тут навчаються етнічні болгари, а болгарська мова, література та історія є одними із основних предметів. Їх викладають випускниця ліцею Наталія Матвієнко і Росіца Ніколова із Софії.

Наприкінці кожного навчального року тут працює комісія Міністерства освіти Болгарії, яка приймає вступні іспити в абітурієнтів, котрі бажають навчатися у вузах братньої слов’янської країни на безоплатній основі. На іспити приїжджають випускники середніх шкіл з багатьох областей України. З 21 абітурієнта, котрі пройшли за конкурсом цього року, семеро — ліцеїсти. Загалом болгарські вузи за останні роки закінчив 41 випускник Приморського ліцею. Всі вони повернулися й отримали вдома престижну роботу.

Більш як третина ліцеїстів опановують мистецтво танцю у хореографічному ансамблі «Приморський жар», який відомий далеко за межами України і представляє маленьке містечко на звітних концертах області в Національному палаці «Україна», на всеукраїнських та міжнародних фестивалях. Ведуть цей колектив професіонали Маріан та Елеонора Васильєви.

Теплі зв’язки з історичною батьківщиною закріплюються щорічною лінгвістичною практикою ліцеїстів у Болгарії, зустрічами та листуванням з ровесниками. Престиж закладу такий високий, що тут навчаються й вихідці з інших регіонів України. На жаль, для цього треба наймати квартиру або жити у родичів, бо гуртожиток, про який стільки клопочеться дирекція ліцею, залишається поки що нездійсненною мрією.

Приморськ

Запорізької області.