У Києві розцінили заяву департаменту російського Міністерства закордонних справ стосовно мовної ситуації в Україні як втручання у внутрішні справи країни. Напередодні в департаменті інформації і друку МЗС Росії «РІА Новини» заявили, що «фактами дискримінації російської мови в Україні більше не можна нехтувати і представляти як малозначне явище». Найбільшій критиці російські дипломати піддали західні регіони України. Водночас росіяни вказали на ситуацію з російською мовою в Івано-Франківську, де нібито «заборонено говорити російською мовою на всій території навчальних закладів, не дозволяється проводити масові заходи російською мовою і навіть розклеювати оголошення російською мовою в громадських місцях». До числа «затятих недругів російської мови» зарахували також українських парламентаріїв Блоку Юлії Тимошенко. Реакція на звинувачення з Москви не змусила себе чекати.

Голова Івано-Франківської облдержадміністрації Роман Ткач заявив журналістам, що «немає жодних офіційних свідчень того, що влада приймає рішення щодо утиску російської мови». При СРСР в Івано-Франківську було чотири російські школи. Тепер — одна. Причина — не самоправність влади, а недобір. Тим часом Прикарпатський національний університет Івано-Франківська продовжує випускати фахівців, бакалаврів і магістрів за фахом російська мова і література. На першому курсі нині навчаються 11 чоловік, а на п’ятому — четверо. Згідно з нормами Міністерства освіти України в групі має бути не менш як 25 осіб, тому в університеті є всі підстави закрити цю спеціальність. Однак не робить цього, щоб підкреслити свою толерантність до російської мови.

«В Україні немає проблеми російської мови. Коментарі одного з департаментів російського МЗС можуть бути розцінені тільки як втручання у внутрішні справи України», — заявили в прес-службі БЮТ. При цьому нагадали російському зовнішньополітичному відомству, що згідно з Конституцією і законодавством України державні чиновники України «зобов’язані» спілкуватися українською мовою. Пропозиція обмежити використання недержавної мови державними чиновниками з трибуни Верховної Ради, яку вніс Володимир Яворівський, і зауваження народного депутата Миколи Томенка стосовно використання недержавної мови в офіційній діяльності київським міським головою Леонідом Черновецьким, є, на думку Блоку, «законними, своєчасними і послідовними».

Точку зору БЮТ підтримали й у «Нашій Україні». «Такі кроки російського МЗС аж ніяк не сприяють налагодженню і гармонізації україно-російських взаємин. Такі дії лише нагнітають штучно створену мовну проблему, яка, згідно із соціологічними даними, не є насущною для населення всіх регіонів України», — йдеться в заяві «Нашої України». «Нашоукраїнці» також зазначають, що окремі російські чиновники «заплющують очі на чинне законодавство України і продовжують займатися політичними спекуляціями на мовному ґрунті», і що «дипломатичний абсурд» вказувати однією країною органам самоврядування іншої, яку мову вони мають використовувати.