За участю Голови Верховної Ради України Олександра Мороза та народних депутатів України, які представляють усі парламентські фракції, а також голів облдержадміністрацій учора відбулося розширене засідання Кабінету Міністрів України.

В своєму виступі глава парламенту Олександр Мороз закликав урядовців зробити «політично-вольовий крок» і передати на розгляд Верховної Ради проект закону про Кабінет Міністрів України. Голова Верховної Ради наголосив, що у парламенті законопроект буде доопрацьовано спільно з урядом, і висловив сподівання, що цей документ може бути прийнято вже до кінця нинішнього року.

У свою чергу, Прем’єр-міністр України Віктор Янукович також наголосив на необхідності прийняти закон про Кабмін, зазначивши, що він є «пусковим механізмом демократичної виконавчої влади». Відкриваючи розширене засідання уряду, прем’єр заявив: до початку опалювального сезону Кабмін забезпечить населення світлом і теплом за економічно обгрунтованими тарифами і у будь-якій ситуації не дозволить відключати від тепла та електроенергії населення. «Анархії у забезпеченні людей світлом і теплом не буде, ми цього не допустимо», — пообіцяв В. Янукович. Для мобілізації роботи виконавчої влади у період підготовки до зими в Кабміні буде створено центральний оперативний штаб, а в регіонах — місцеві штаби, які працюватимуть у кожній області та в кожному районі. Характеризуючи економічну ситуацію в країні загалом, прем’єр констатував істотне уповільнення зростання макроекономічних показників за останні півтора року. Зокрема, темпи зростання промислового виробництва скоротилися майже на вісім відсотків.

* * *

Голова Верховної Ради України Олександр Мороз закликає уряд до спільного пошуку шляхів корекції рішення Кабінету Міністрів України з підвищення тарифів на газ, електроенергію та житлово-комунальні послуги, аби громадяни України мали змогу «спокійно перезимувати». За проведення такої роботи Голова Верховної Ради України виступив під час учорашнього розширеного засідання Кабінету Міністрів України.

Як повідомляє прес-служба Верховної Ради, у своєму виступі він, зокрема, зазначив: «Ми вже збирали робочу групу, і я бачу по тому, як уряд йде серйозно на співробітництво у цьому відношенні». Так, зазначив О. Мороз, «остання зустріч була за участю двох віце-прем’єрів і представників депутатських фракцій. Це свідчить про те, що шукаються шляхи, щоб все-таки зробити корекцію рішень попереднього Кабінету Міністрів про підвищення цін і тарифів на газ, електроенергію та інші компоненти у житлово-комунальній сфері, котрі формують платежі», — заявив О. Мороз.

На думку Голови Верховної Ради України, постанова Кабінету Міністрів, яка може бути ухвалена на засіданні у четвер, «може істотно зменшити навантаження, передусім у комунальній сфері», на людей, які безпосередньо платять гроші за комунальні послуги. «Я гадаю, що це дало б можливість коректно вийти з тієї ситуації, котра вже сформувалась між двома крайніми позиціями: з одного боку, високі ціни та тарифи вже не просто задекларовані, а й доведені на місця, з другого — рішення Верховної Ради про те, що їх підвищувати не можна і подолання вето Президента у цьому відношенні», — сказав О. Мороз.

Водночас він наголосив, що подолання вето було б «порушенням висновків Конституційного Суду, оскільки двічі з цього приводу — у 1998-му та 2000 роках — Конституційний Суд визначався».

«Треба знайти відповідь, яка була б зрозуміла людям про те, яку позицію займатиме уряд і влада на місцях», — зазначив О. Мороз. На його переконання, наступним кроком має бути реформа житлово-комунальної сфери. У цьому питанні, сказав він, Верховна Рада і уряд також працюють разом.

О. Мороз висловив сподівання, що робоча група з підготовки проекту державного бюджету на 2007 рік зможе підготувати все для того, щоб до 1 грудня бюджет було прийнято, і уряд отримав документ, який «не потребував би якихось корекцій у ручному режимі».

Голова Верховної Ради також пропонує Кабінету Міністрів України прискорити роботу з підготовки Програми діяльності уряду, зазначивши, що до схвалення цього документа Верховною Радою України неможливе складання перспективного плану законодавчих робіт, за яким мають працювати народні депутати України. «Потрібно все-таки прискорити роботу над Програмою діяльності Кабінету Міністрів, це є основа для складання перспективного плану законодавчих робіт на п’ять років», — сказав, зокрема, О. Мороз.

Говорячи про здійснення політичної реформи, яка триває, Голова Верховної Ради України закликав урядовців «зробити політично-вольовий крок» і після сьогоднішнього засідання передати на розгляд Верховної Ради проект закону про Кабінет Міністрів України. Підкресливши, що у парламенті законопроект буде доопрацьовано спільно з урядом, О. Мороз висловив сподівання, що сам закон про Кабмін може бути прийнятий вже до кінця нинішнього року.

У своєму виступі О. Мороз схвалив позицію Прем’єр-міністра України Віктора Януковича стосовно необхідності ухвалення закону про місцеве самоврядування. За словами Голови Верховної Ради України, ухвалення цього документа потребуватиме прийняти закони про зміни до Бюджетного кодексу та про зміни до податкового законодавства, щоб можна було вивести органи місцевого самоврядування на самостійне забезпечення потреб місцевих громад на основі ефективної роботи органів місцевого самоврядування.

На переконання Голови Верховної Ради, саме в такій співпраці «можна вийти на той рівень взаємодії гілок влади, коли населення стане їй довіряти». «Якщо ми це зробимо, то ми, вважайте, справилися з найважливішим завданням, яке сьогодні виникло у суспільстві — це розбіжність у поглядах на ситуацію від громадянина і представника влади. Нам треба зміцнити єдність громадян і влади, відновити довіру людей до законодавчої, виконавчої влади, безперечно, до Президента», — сказав О. Мороз, побажавши всім присутнім успіхів у цій роботі.