До 140-річчя з дня народження Михайла Грушевського

Дивний пагорб, який невідомо звідки взявся на рівнинному польському Поліссі, і давньоруський храм на ньому в ясну погоду видно за багато кілометрів. Це геологічне диво дало підстави нашим предкам назвати місто, яке виникло тут понад тисячу літ тому, Холмом. Відомий Холм тим, що в підземеллях його старовинного собору, а нині костелу, покоїться прах першого українського короля Данила Галицького. Можливо, не випадково саме тут, біля підніжжя святого пагорба, 29 вересня 1866 року народився Михайло Грушевський.

Минулого четверга (на Різдво Пресвятої Богородиці) в польському Холмі відбулися врочистості з нагоди 140-річчя з дня народження відомого історика, публіциста, громадського і державного діяча Михайла Грушевського. Розпочалися вони поминальною молитвою у спорудженому 1852 року православному храмі Івана Богослова, де восени 1866 року було хрещено майбутнього Голову Центральної Ради. Вів службу архієпископ Люблінський і Холмський Польської автокефальної православної церкви Авель. По її завершенні відбулися хресний хід і покладання квітів до будинку на вулиці Сенкевича, де народився Михайло Грушевський. Коротке слово про життя, наукову, політичну і державну діяльність одного із фундаторів української незалежної держави проголосили академік НАН України Микола Жулинський, голови Волинської облдержадміністрації Володимир Бондар і обласної ради — Анатолій Грицюк, президент міста Холма Кшиштоф Грабчук, архієпископ Авель та інші.

Промовці відзначали величезний вклад Михайла Грушевського в розвиток вітчизняної історичної науки. Його фундаментальні праці «Історія України-Руси» (в 13 книгах), п’ятитомна «Історія української літератури» та інші готували підгрунтя для здобуття Україною незалежності. Доля розпорядилася так, що саме він у березні 1917 року став головою Центральної Ради Української Народної Республіки. Повернувшись 1924 року з еміграції, він продовжив свою подвижницьку наукову роботу з вивчення минувшини нашого народу. Цього самого року його обирають академіком АН УРСР, а 1930-го — академіком АН СРСР. Проте працювати Михайлові Сергійовичу доводилося в надзвичайно важких умовах сталінської тоталітарної системи. Репресовані були його брат Олександр і дочка Катерина. Постійних утисків зазнавав і він сам. Помер Михайло Грушевський за доволі дивних обставин 25 листопада 1934 року в Кисловодську.

21 вересня нинішнього року в Холмському будинку культури відбувся вечір, присвячений пам’яті великого українця, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Польща Олександр Моцик зачитав привітання Президента України Віктора Ющенка учасникам урочистостей з нагоди 140-річчя з дня народження Михайла Грушевського. Доповідь про наукову, громадську і державницьку діяльність Грушевського, його роль у становленні незалежної Української держави зробив народний депутат України, керівник Національної ради з питань культури і духовності при Президентові України, академік НАН України Микола Жулинський. Окрасою вечора став виступ Волинського академічного народного хору та майстрів мистецтв Волині.

Ювілею Михайла Грушевського було присвячено також міжнародну наукову конференцію «Холмщина на перехресті історії», яка 22—23 вересня проходила в цьому польському прикордонному місті, що має й міцне українське коріння. Окрім офіційних осіб, у заходах з відзначення річниці з дня народження Михайла Грушевського взяли участь також члени громадського об’єднання «Холмщина» з Волинської, Львівської, Рівненської областей.

Холм, Республіка Польща.